Verslag VMworld Las Vegas 2018

3 september 2018 AWS / Events / VMware

Afgelopen week werd in Las Vegas de Amerikaanse versie van de VMworld gehouden. Met meer dan 25.000 deelnemers is dit met recht het grote broertje van de VMworld Barcelona te noemen. Voor iedereen die weer terug is op kantoor heeft RedLogic de meest noemenswaardige aankondigingen voor je op een rijtje gezet.

Public Cloud op VMworld

Net als afgelopen jaar was er veel aandacht voor de public cloud en dan vooral die van Amazon. De VMware Cloud on AWS  propositie heeft een prijsverlaging tot wel 50%ondergaan. Hiernaast is het nu in meer regio’s beschikbaar, allemaal aan de andere kant van de wereld. Voor Nederlandse klanten is de in juni geopende Frankfurtregio de regio met de minste latency. Londen is ook dichtbij, maar vanwege de Brexit is Londen wellicht niet de meest verstandige optie.

Amazon RDS op VMware

De relationele database van Amazon (RDS) wordt nu ook ondersteund op de VMware hypervisor. Hierdoor kun je ook in je on-premise omgeving gebruik maken van deze schaalbare, en hopelijk ook betaalbare, database. En daarbij je Oracle, Postgress en MS SQL databases de deur uit doen. Door Amazon wordt dit als een goede tussenfase gezien, voordat de database geheel verhuist naar AWS. De vPostgress propositie van VMware zal waarschijnlijk worden afgebouwd, al maakten maar weinig bedrijven hiervan gebruik.

vSAN updates

vSAN 6.7 update 1 is aangekondigd, alsmede een nieuwe beta-versie. In update 1 kun je firmware updates van HBA controllers doorvoeren via de VUM. Ook is UNMAP geïmplementeerd in vSAN, waardoor blokken data direct worden vrijgegeven voor andere VM’s wanneer deze worden verwijderd binnen een VM.

vSphere Platinum

Een nieuwe vSphere versie zag afgelopen week het levenslicht, deze is gedoopt tot vSphere Platinum. In vSphere Platinum worden vSphere 6.7 update 1 en VMware AppDefence gebundeld. Hiermee wordt de veiligste vSphere versie gecreëerd. Om de sales wat op te krikken krijgen alle vSphere Platinum klanten 10.000 dollar aan credits voor de VMware Cloud on AWS.

Project Dimension

Project Dimension is een VMware Cloud Foundation implementatie welke on-premise wordt geïnstalleerd. Deze oplossing wordt geheel door VMware ontworpen, geleverd en beheerd op small form factors van DellEMC. Er waren op dit punt gemengde reacties vanuit Las Vegas omdat VMware hiermee de directe concurrentie aangaat met haar eigen channel partners.