Succes story: 1e VMware Cloud Foundation omgeving van NW Europa in productie

14 mei 2018 Nieuws / VMware

Door een team van RedLogic, VMware en de Universiteit Leiden is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een prachtig eindresultaat. De ontwerpen zijn gereed, de hardware is geplaatst en de software geïnstalleerd. De Universiteit Leiden heeft als eerste in noordwest Europa een VMware Cloud Foundation omgeving in productie genomen. Afgelopen dinsdag was hét moment om dit succes feestelijk luister bij te zetten.

Wat is VMware Cloud Foundation

In de VMware Cloud Foundation productsuite zijn de bekende VMware vSphere, NSX, VSAN en vRealize-producten samengebundeld. Hiermee maakt VMware Cloud Foundation het mogelijk om binnen een aantal uren een volledig datacenter uit te rollen. Dit is de reden achter de keuze van de Universiteit Leiden om te kiezen voor het gebruik van de VMware Cloud Foundation als basis voor hun nieuwe ICT infrastructuur. Met deze innovatieve vCF-gebaseerde infrastructuur schrijft de Universiteit Leiden een nieuw hoofdstuk in de IT-historie. Zij ronden als eerste in noordwest Europa een VMware Cloud Foundation project af en nemen deze succesvol in productie.

Software Defined DataCenter

Een Software Defined DataCenter (SDDC) van scratch af aan ontwerpen en bouwen, dat doe je niet elke dag. De centrale IT serviceorganisatie van de Universiteit Leiden (ISSC) is deze uitdaging eind 2017 aangegaan. Met maximale automatisering van de gehele infrastructuur als punt op de horizon is ervoor gekozen om het SDDC op te zetten met VMware Cloud Foundation. De nieuwe omgeving is een zogenaamde ‘private cloud’ die LUCI is gedoopt: Leiden University Cloud Infrastructure.

Private Cloud Datacenter in een notendop

De nieuwe ICT-infrastructuur voor de Universiteit Leiden is opgezet in de vorm van een ‘private cloud’ datacenter. Hierbij is niet alleen het inrichten, maar ook het onderhouden een ‘piece of cake’. Alles zo standaardiseren en integreren dat met één druk op de knop een geheel nieuw datacenter kan worden uitgerold. Allemaal binnen slechts een paar uren. U reist met de trein naar Parijs, wij bouwen binnen ditzelfde tijdsbestek een compleet datacenter. Dit is de VMware Cloud Foundation omgeving die wij samen hebben opgezet voor de Universiteit Leiden.

Het Project

Als ervaren systems integrator werd RedLogic ingehuurd voor het ontwerp en de bouw van het Software Defined DataCenter, gebaseerd op VMware Cloud Foundation. Onder leiding van infrastructuurarchitect Rob van der Wouw hebben consultants van RedLogic, specialisten van VMware en het LUCI projectteam gezamenlijk een geheel omvattend ontwerp geschreven. In korte tijd zijn ruim een dozijn ontwerpen geschreven waarin de gehele infrastructuur is beschreven. Uiteenlopend van een algemeen ‘high level design’ tot aan gedetailleerde ontwerpen van bijvoorbeeld: hardware & bekabeling, NSX Security en een uitgebreide naamgevingsconventie.

Feestelijke livegang 1e applicatie

Het harde werk van de afgelopen maanden kwam samen in een gebonden boekwerk, met de titel: A private cloud for Leiden University. Hierin zijn alle ontwerpdocumenten van de nieuwe ICT-infrastructuur gebundeld. Projectleider Marcel Kishna van de Universiteit Leiden zei aan het begin van de opdracht: “Ik wil eerst een goed doordacht ontwerp hebben, met een strik eromheen, voordat we aan de slag gaan met het bouwen van de oplossing”. Het eerste exemplaar van het boekwerk werd dan ook, voorzien van een rode strik, aan hem aangeboden. Een tweede exemplaar werd overhandigd aan Boudewijn Aelbers, Manager Presales Benelux van VMware. Namens de Universiteit Leiden nam Eelco de Jong, Afdelingshoofd Development, het originele ontwerp van de voorkant van het boek in ontvangst. Dit ontwerp, speciaal voor RedLogic ontworpen, hangt nu ingelijst aan de muur als een blijvende herinnering aan dit succesvolle project.

Wil je meer weten over de VMware Cloud Foundation en hoe deze succesvol te implementeren voor jou bedrijf? Bel gerust met Rob van der Wouw of een van onze andere specialisten.