Terugblik op VMware Explore 2022

13 december 2022 Events / VMware

De ‘eerste’ editie van VMware Explore Europe ligt inmiddels een maandje achter ons. Hoogste tijd om terug te blikken! Met 8 man sterk kijken we terug vanuit verschillende standpunten, van first timers, tot oudgedienden. Hoe heeft iedereen het ervaren en met welke verhalen, ervaringen en nieuwe contacten zijn we van het event thuisgekomen.

VMware Explore 2022 ging tot voor de coronapandemie door het leven als de VMworld. Voor de ervaren bezoeker blijft het ook lastig om de nieuwe naam onder de knie te krijgen. We hebben er zelfs een aantal sprekers op kunnen betrappen. Niet zo gek natuurlijk, de VMworld gaat al een aantal jaren mee en is altijd een goed event geweest. Toch heeft VMware om verschillende redenen besloten de naam, en deels ook het concept, te veranderen. Samen met een aantal collega’s blikken we terug op deze aanpassingen en vernieuwingen.

Het gerucht gaat dat de Europese editie van VMware Explore dit jaar meer bezoekers had dan de Amerikaanse editie. Of dat waar is hebben we nog niet in getallen kunnen terugvinden. Wel was te merken dat het aantal bezoekers van de Europese editie groter was dan het verwachte bezoekersaantal. De wel bekende rugzakken waren, bijvoorbeeld, allemaal al halverwege de maandag vergeven. Het was ook terug te zien in het aanbod van de sessies, velen zaten al erg snel vol.

Nieuwe opzet VMware Explore

Zoals we al eerder schreven, viel het direct op dat de opzet van het event een stuk kleiner is. Misschien ook doordat VMware minder aanmeldingen had verwacht? Direct bij het ophalen van de toegangspas valt op dat de ruimte voor de break-out sessies een stuk kleiner is. Deze hal lijkt zelfs bijna gehalveerd. De Hands-on Labs is samen met een aantal stands uit de VM-Village en de break-out sessies in één hal geplaatst. Ook het gebruikelijke entertainment, normaal in de VM-village te vinden, is door de nieuwe opzet over meerdere locaties verspreid. Initieel dachten we dat dit verstorend zou werken, maar achteraf bleek het prima tot zijn recht te komen.

De plaatsing van de Hands-on Labs bij de break-out sessie betekent ook dat ze veel meer in gebruik zijn dan bij voorgaande edities. Waar je normaal namelijk eerst een stuk naar een andere hal moest lopen, kon je nu in elke korte pauze direct binnenlopen bij de Hands-on Labs. Ook het verspreiden van de fun-factor (zoals een 20-persoons tafelvoetbaltafel) over het event leidde tot een betere verspreiding van bezoekers over het evenement. Al met al dus een prima aanpak voor deze editie. Ondanks de kleinere opzet, liep je elkaar niet in de weg. Zo lang je niet strak op tijd wilde lunchen, viel de drukte alleszins mee.

In-person

We zijn het er unaniem over eens dat het weer heerlijk is om iedereen persoonlijk te spreken op de VMware Explore. Deze editie leek daarvoor, na de afgelopen online edities, ook de uitgelezen kans. Tijdens een van de sessies hoorde we de volgende uitspraak die het geheel, wat ons betreft, goed samenvat: “Virtualisation works perfect for machines, but not for people”. We hebben de beschikbare tijd dan ook ten volste benut om bij te praten.

Waar de Benelux Party een van de hoogtepunten was op deze editie, vielen de Simple Minds ons tegen. Maar ieder zijn smaak. Wel een positieve shout-out naar het eten op de VMware Party, dit was veel beter geregeld dan op eerdere edities.

Break-out sessies

Op de VMworld stonden onze agenda’s altijd vol met technische en/of deep-dive sessies. Dit valt ons dit jaar een beetje tegen. Er zijn zeker technisch interessante sessies, maar de meeste waren toch meer klant- of oplossingsgericht. Hierin is de nieuwe opzet van de Explore duidelijk terug te vinden. Dit valt echter alleen diegenen op die vaker op een VMworld aanwezig zijn geweest.

Tijdens de break-out sessies vallen een aantal zaken op. Ten eerste ligt focus vaak ligt op Cloud of SaaS-producten. Verder valt op dat Aria niet alleen een naamswijziging is voor de vRealize producten. Maar dat VMware met Aria, naast nieuwe producten, zeker de focus op de werking en uniformiteit van de producten als geheel wil leggen. Daarnaast waren er een groot aantal sessies waarin Security en Modern Applications (Tanzu/Kubernetes) de hoofdrol spelen.

Tijdens deze editie waren er, ook voor ons, te veel sessies om allemaal te volgen. Gelukkig zijn een hoop van de sessies alweer terug te kijken. William Lam heeft op Github een aardige pagina gemaakt met een overzicht van alle sessies.

Aankondigen VMware Explore

Ook dit jaar zijn er weer veel aankondigingen voorbij gekomen, ook hierbij te veel om allemaal te benoemen. Een aantal van de aankondigingen die wij interessant vinden en we de komende tijd zeker in de gaten gaan houden zijn:

 • NSX Project Northstar
 • Tanzu Kubernetes Grid 2.1
 • Tanzu Mission Control On-Premises
 • vSphere & vSAN 8
 • vSAN ESA
 • VMware Aria Hub (&Free Tier)
 • VMware Aria Graph
 • VMware Aria Guardrails
 • VMware Aria Migration
 • VMware Aria Business Insights
 • VMware Cloud on Equinix Metal (VMC-E)

Tot zo ver onze terugblik op de VMware Explore 2022. VMware heeft een nieuw pad ingeslagen, waar sommigen van ons even aan moesten wennen. We kijken toch terug op een geslaagde editie en kijken vooral alweer uit naar de volgende editie van Explore. Wij zijn in ieder geval weer van de partij, in welke vorm en op welke locatie dan ook.