Hoogtepunten van de VMworld Europe 2019

25 november 2019 Events / VMware

Na de VMworld Europe 2019 zitten wij nog steeds vol met verhalen door alle ervaringen. De VMworld kan vooral worden omschreven als groots: de omvang, de drukte (bijna 14000 bezoekers) en de veelvoud aan sessies (je kan kiezen uit bijna 1000 breakout sessies). Net als elk jaar zijn wij weer huiswaards gekeerd met een hoop VMware kennis en hebben wij vele nieuwe contacten gelegd. De hoogste tijd dus om nogmaals stil te staan bij onze hoogtepunten van dit jaarlijkse evenement in Barcelona.

vExpert sessies en party

De vExpert status van VMware opent op de VMworld nog meer deuren. Dit jaar mochten Matts en Robin dit aan den lijve ondervinden. Als een van de hoogtepunten noemden zij de private vExpert sessies. Want hoe vaak krijg je de kans om direct met een aantal ‘product owners’ binnen de Network & Security Business Unit (NSBU) te spreken over de toekomst van NSX-T?

Zij waren ook van de partij op de vExpert Party. Ongelofelijk om te zien hoeveel kennis en energie er in een zo’n ruimte aanwezig kan zijn. Kers op de taart was het bezoek van Pat Gelsinger, CEO van VMware, aan de party. Dan wordt toch goed zichtbaar hoe belangrijk de vExpert-status is.

Met Pat Gelsinger op de vExpert party
Robin en Matts van RedLogic met Pat Gelsinger.

Benelux party

De VMworld 2019 Benelux appreciation party behoort zeker ook tot een van de hoogtepunten. Elk jaar wordt de VMworld groter en wordt het lastiger om mensen tegen te komen. De Benelux party biedt hiervoor uitkomst. Dit is dé plek tijdens de VMworld waar iedereen uit de Benelux naartoe gaat.

Breakout sessies

Een aantal breakout sessies zijn al eerder genoemd in de blogs over de VMworld. Het is niet mogelijk om ze allemaal te bespreken, maar de volgende sessies zijn zeker nog het bespreken waard.

Mocht je nog meerdere sessies willen terugkijken bezoek dan vooral de VMworld video library.

Network Insight

Eigenlijk vanaf het moment dat wij Network Insight voor het eerst zagen waren wij direct verkocht. Het is dan ook nauwelijks bij te houden wat er allemaal aan Network Insight wordt toegevoegd en welke uitbreidingen er zijn. Op VMworld waren diverse sessies en ‘Expert Round Table’ gesprekken om te volgen. Een van de hoogtepunten is zeker een van de sessies van Martijn Smit. Hij liet (zoals wij van hem gewend zijn) aan de hand van demos zien wat Network Insight allemaal kan. Wetende hoe moeilijk het is om live demos te geven, verdient dat van ons extra respect. De volgende sessies zijn volgens ons het kijken meer dan waard:

  • Get More Insight into Your Network with vRealize Network Insight [HBO1689BE]
  • What’s New with vRealize Network Insight [CNET1692BE]
  • Optimize and Troubleshoot NSX with vRealize Network Insight [CNET1960BE]
  • Automating vRealize Network Insight with PowerShell and Python [CODE1696E]
Martijn Smit in het VMware {code} Theater

Cloud Automation

Met het steeds bredere scala aan producten, en vooral met multi-cloud oplossingen, is automation onontbeerlijk. Daarmee wordt het mogelijk om taken over meerdere clouds te verspreiden en om consistentie te waarborgen. Daarnaast is automation veel leuker dan handwerk. Een veel gehoorde uitspraak is dan ook “if you have to do something twice or more, automate it”.

Alle VMware producten hebben een RestAPI waarmee gecommuniceerd kan worden vanuit bijvoorbeeld Ansible, Python, PowerShell en TerraForm. VMware heeft speciaal hiervoor vRealize Automation (vRA), wat zelf ook weer een RestAPI heeft en dus prima combineert met eerdergenoemde automation producten. Door niet meer te denken in losse stukken, maar door alle clouds samen te voegen en het te behandelen als Infrastructure as Code, worden complexe deployments sterk vereenvoudigd en versneld.

Sinds dit jaar is vRA in 2 varianten af te nemen, vRA-8 on-premise of vRA-Cloud als SaaS product. Doordat nu beide dezelfde code-base gebruiken, zullen beide dezelfde functionaliteit gaan bevatten (waarbij de SaaS vRA zal voorlopen omdat die frequenter wordt ge-update). In een groot aantal sessies werd ingegaan op allerlei vormen van automation, waarvan een aantal specifiek met vRA. Een greep uit de interessante sessies:

  • Evolving vRealize Automation [HBO1323BE]
  • Network Automation with VMware vRealize Automation Cloud and NSX [HBO1899BE]
  • NSX Automation with Ansible: A Complete Guide for Day 0 Operations [CODE1617E]
  • NSX-T Deep Dive: Automation from Install to Operations [CNET2648BE]
  • Program NSX-T Network and Security Using Python/Java [CODE2544E]
  • The Art of Code That Writes Code [CODE2216E]

Als creatieve variant op het thema automation, waren er ook 3 lab-workshops waarbij daadwerkelijk werd geknutseld. Met Raspberry PI’s werd, verdeeld over de labs, een omgeving gebouwd met sensors en displays, die vervolgens in containers werden geplaatst (waarbij een container op de ene Raspberry PI samenwerkte met een container op een andere) met als einddoel een koppeling met VMware Pulse IoT. Leuk detail was dat iedere deelnemer aan zo’n lab een sensor mee mocht nemen om later zelf verder te knutselen.

Jimmy en Robert met een voorraad sensoren
Jimmy en Robert kunnen thuis verder knutselen.

Tot zo ver een overzicht van onze VMworld hoogtepunten. Wij kijken met veel plezier terug op een zeer geslaagde VMworld 2019 en zijn volgend jaar uiteraard weer van de partij.