VMworld 2021
6 en 7 oktober stonden dit jaar in het teken van VMworld 2021. Een VMware event waar wij elk jaar met een bepaalde verwachting naar uitkijken. Nieuwe aankondigingen, nieuwe weetjes, kennis, noem het maar op. Ook dit jaar was de agenda weer overvol. Er is zo enorm veel aanbod dat het haast onmogelijk is om een keuze te maken. Wij doen graag verslag van meerdere interessante sessies die wij hebben gevolgd. Toch missen wij het fysieke evenement. Dus fingers crossed, zodat wij elkaar volgend jaar weer in Barcelona gaan treffen.
De VMworld 2021 is eigenlijk niet samen te vatten, er zijn meer dan 1000 sessies. Voor een globaal beeld nemen wij je mee langs een aantal keynotes, breakout- en designsessies.
Solution Keynotes
Zoals elk jaar zijn er op de VMworld naast alle breakout sessies ook een aantal keynote sessies. Deze sessies gaan vaak over de nieuwe focus van VMware, en hier worden – naast de general sessies – nieuwe aankondigingen gedaan. Dit jaar staan de keynote sessies in het teken van de verschillende ‘solutions’ van VMware, ook wel te zien als de hoofdpijlers;
– App modernization
– Multi-cloud
– The future of hybrid work
Deze pijlers hebben hun eigen reeks van producten die het mogelijk maken, en bepalen de strategie voor het komende jaar. Elk van deze solutions is dit jaar gepromoot onder ‘The Power of AND’; geen keuzes of afwegingen, maar én efficiëntie én veiligheid én flexibiliteit.
App Modernization
Het meest genoemde product op de VMworld 2021 was toch zeker Tanzu. De mogelijkheid om containers en Kubernetes binnen het VMware ecosysteem te draaien heeft enorm de focus gehad de afgelopen tijd, en dat wordt alleen maar meer. Er ligt nog meer nadruk op het mogelijk maken van Dev(Sec)Ops, met alles beschikbaar wat developers nodig hebben. Maar ook om beheerders inzicht te geven en de controle te laten behouden. The power of AND.
Multi-Cloud
Net als vorig jaar is het aanbod van Cloud providers, en alles as a Service, een groot onderdeel van de focus. Samen met Tanzu gaat VMware het mogelijk maken om developers en beheerders gebruik te laten maken van elke grote cloud provider. Om dit mogelijk te maken is standaardisatie heel belangrijk, en dat hebben we al gezien met VMware Cloud Foundation (VCF). Wat ons betreft is dit een verstandig pad wat VMware heeft ingeslagen; als je kunt samenwerken met elke aanbieder, maakt het niet uit waar de markt zich heen beweegt!
The Future of Hybrid Work
Zoals verwacht werd er ook uitgebreid stilgestaan bij de coronapandemie en hoe onze manier van werken drastisch is veranderd. Een treffend concept hierbij was ‘proximity relating to work’ – de gedachte dat je fysiek bij elkaar moet zijn om effectief te kunnen werken. Als er iets is wat we hebben geleerd in het afgelopen jaar is het dat we ook vanuit huis extreem efficiënt kunnen zijn. VMware gaat deze flexibiliteit – vanuit huis werken, kantoor, of waar je maar wilt – nog verder op gang helpen met uitbreidingen op hun Workspace ONE portfolio. Een vaak gehoorde term is hierbij SASE: Secure Access Service Edge. Oftewel, hoe kunnen we op een veilige manier toegang tot services aanbieden aan ‘edge’, waar de gebruiker zit, in plaats van via een datacenter.
Breakout sessies
NET2392 – Connecting Data Centers and Clouds with NSX VPN
Sessie host: Raymond Budavari
Al een aantal jaar is het de focus van VMware om een koppeling met meerdere cloud providers mogelijk te maken, de Multi Cloud strategie. Om die koppeling mogelijk te maken moet er op netwerkniveau het een en ander geconfigureerd worden zodat verkeer op een zo eenvoudig mogelijke manier van on-prem naar de cloud kan komen (of van cloud naar cloud). Hier zijn een aantal mogelijkheden voor; ‘gewoon’ via het internet laten lopen, VMware HCX, of je kunt een VPN opbouwen via NSX. Deze sessie gaat specifiek over de laatste mogelijkheid.
NSX-T biedt ondersteuning voor 2 soorten VPN; IPsec en L2VPN. Kort samengevat maakt een IPsec VPN het mogelijk om via een policy of routes netwerken aan elkaar te koppelen. Dit loopt altijd op Laag 3, oftewel met IP adressen en routering. L2VPN maakt het mogelijk om op Laag 2 de koppeling te maken, en daarmee een subnet als het ware op te rekken. Beide soorten VPN hebben hun plaats, en soms is de ene net iets praktischer dan de andere. Het hangt af van de situatie, elke infrastructuur is weer anders.
VPN is een stateful service, die voorheen alleen op active-standby Edges mogelijk was. Eén van de leukste nieuwe features die binnenkort komt is dat dit nu ook op active-active Edges kan! Er wordt hard gewerkt aan de performance van VPNs, zoals ook ondersteuning voor SmartNICs, of PCIe encryption add-on modules.
Tanzu
Tanzu is buzzing in de wereld van VMware. Als liefhebbers van Open Source met focus op Kubernetes vinden wij Tanzu natuurlijk een super interessante propositie. Het is echter behoorlijk lastig om dit goed in je Lab op te zetten. Met name resources, maar ook afhankelijkheden tijdens de installatie gooien nog wel eens roet in het eten. Het ontdekken van de mogelijkheden van Tanzu wordt makkelijker.
Tanzu Community Edition is nu beschikbaar. Het is open source en binnen enkele minuten te installeren op je workstation. De toegang tot Tanzu wordt hiermee laagdrempelig en dat is goed nieuws. Ook zal het VMware gaan helpen om Kubernetes beter in de markt te zetten.
Je kan ‘Tanzu Community Edition’ vinden op github, en heb je toegang tot VMworld2021 dan is deze demo zeker de moeite waard: Tanzu
UX Design studio
Een beetje een verborgen pareltje op deze VMworld 2021 zijn de UX Design studio sessies. In deze sessies worden, onder NDA, een aantal nieuwe features op opties in de user interface van VMware producten gedemonstreerd. Deze interessante sessies zijn erg leuk omdat je ziet waar de GUI naar toe gaat en welke ideeën erachter zitten. Het mooie aan deze sessies is dat dat ook de ontwikkelaars aanwezig zijn, en je dus direct in contact bent met de mensen die het maken. Logischerwijs mogen wij hierover niets melden, maar neem ze volgend jaar vooral mee in je planning.
vExpert Celebration party
Ook de vExpert party is dit jaar helaas weer een online Zoomsessie. Enerzijds jammer dat je iedereen niet in levende lijve tegenkomt, aan de andere kant zijn er meer dan 200 vExperts aanwezig. Zo veel kennis bij elkaar is natuurlijk ook weer erg leuk. Vooral als iedereen zijn naam tegelijk in een google document gaat schrijven. #chaos
Een groot deel bestaat uit het aankondigen van awards voor beste blog, youtube kanaal, podcast, boek etc.. van het afgelopen jaar. Alles bij elkaar een goed overzicht van wat er het afgelopen jaar allemaal gepubliceerd is op de diverse media.
Wij kijken terug op een succesvolle online VMworld 2021, die soms ook wel wat rommelig en chaotisch was. Volgend jaar weer fysiek, wie zien wij in Barcelona?