VMworld 2020 – Possible together

5 oktober 2020 Events / VMware

Dit jaar is de VMworld voor het eerst geheel virtueel te volgen. Helaas dus geen Barcelona dit jaar, maar de eigen vertrouwde omgeving thuis. VMware bewijst dat het houden van een wereldwijde conferentie ook nu mogelijk is. Deze VMworld kun je on-demand terugkijken op elk gewenst tijdstip. Uiteraard zijn wij er voor je bij, met onze hoogtepunten van de VMworld.

VMworld general session

VMware CEO Pat Gelsinger bijt, zoals elk jaar, het spits af van de VMworld. We worden, in 3 tijdszones, bijgepraat over de visie van VMware op ontwikkelingen in de wereld. Hoe gaat VMware hiermee om of wat dragen zij eraan bij? Pat spreekt over 5G als alternatief voor Wi-Fi en data als het nieuwe goud. Om deze data te interpreteren zijn er, in partnership met Nvidia, oplossingen bedacht voor bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI). In de gezondheidszorg is AI nu essentieel voor de race om een [COVID-19] -vaccin. Maar hoe opwindend deze apps van de volgende generatie ook zijn, ze liggen buiten het bereik van reguliere organisaties. De acceptatie van AI blijft bij bedrijven steken op slechts 10 tot 15 procent. Het partnership met Nvidia lijkt dan ook een mooie stap vooruit te zijn naar het echt waarde halen uit alle data.

‘This Is A Bad Day For Cyber Criminals’

Carbon Black bestaat inmiddels 14 maanden en is door VMware gecombineerd met hun bestaande diensten. Het is een nieuwe oplossing voor het beveiligen, configureren en beheren van virtuele workloads bijvoorbeeld in de cloud. Klanten kunnen de aankomende 6 maanden gratis gebruik maken van een proefversie van Carbon Black Cloud Workload. Zo kun je zelf deze ‘gouden combinatie’ ervaren. Wij kunnen onze klanten hier uiteraard mee helpen.

VMware bouwstenen

De kern van de strategie van VMware is om bedrijven, de apps en de bedrijfsgegevens van stroom te voorzien in het licht van onzekerheid. Zij doen dit door te focussen op vijf cruciale bouwstenen: app modernization, multi-cloud, digital workspace, virtual cloud network en security. Zij vormen samen de digitale basis in een onvoorspelbare wereld. Pat Gelsinger: “If you’re a technologist, this is your time. We have the will to drive change, plus the environment for change, and we have the platform we need – the digital foundation for an unpredictable world.”

Een aantal belangrijke aankondigingen op een rijtje:

  • SASE Platform: SASE maakt het eenvoudig om essentiële service te verlenen aan klanten, op het gebeid van netwerk & security, zonder rekening te houden met waarvandaan zij werken.
  • VMware Cloud on Dell EMC: Geeft je de mogelijkheid om te profiteren van cloud IaaS met de flexibiliteit van het runnen van de service in het on-premises data center. VMware Cloud on Dell EMC ondersteunt VMware HCX-based workload migratie. Hierdoor is het eenvoudig om VM’s te migreren naar de nieuwe omgeving.
  • vRealize Cloud Universal: Deze combineert SaaS en on-premises management software in een single subscription licentie. Het switchen tussen vRealize Cloud solutions is hierdoor eenvoudig en je hebt er geen verschillende licenties voor nodig.
  • vRealize AI: Project Magna, gestart in 2018, is nu overal beschikbaar en omgedoopt tot VMware vRealize AI.
  • De laatste aankondiging is die van Project Monterey, lees hierover meer in de volgende alinea.

The Datacenter of the Future [HCP3004]

Deze sessie gaat in op Project Monterey, verschillende demo’s laten de werking ervan zien. Project Monterey omvat het herzien van de hardwarelaag die door VMware Cloud Foundation wordt gebruikt. Hierdoor is het mogelijk om straks ook ‘bare metal’ servers te gebruiken binnen VCF. Een extra abstractielaag kan worden gemaakt door gebruik te maken van de SmartNic in de hardware. Die net als bij de introductie van de hypervisor weer vele mogelijkheden opent.

Zeker in combinatie met NSX, iets wat wij natuurlijk op de voet volgen, is dit erg interessant. Benieuwd naar wat de mogelijkheden allemaal zijn dan is dit zeker een sessie om terug te kijken. Project Monterey

NSX for vSphere migreren naar NSX-T

Na het grote succes van NSX-V, waarvan RedLogic een aantal implementaties bij diverse klanten heeft uitgevoerd, is NSX-T de grote opvolger. NSX-V wordt niet meer verder ontwikkeld en de ondersteuning stopt begin 2022. Reden te meer om te kijken naar de migratie naar NSX-T. Aangezien wij al bij klanten bezig zijn met deze migratie, stond deze sessie bij meerdere collega’s op de agenda. De sessie is geheel geweid aan de verschillende migratiepaden.

Drie methodieken worden uitgelegd, samen met de primaire verschillen die bekend moeten zijn om een goede keuze te maken. Voor omgevingen met weinig complexiteit kan de ‘Migration Coordinator’ een uitkomst zijn. Dit is een door VMware ontwikkelde set tools waarmee de migratie grotendeels begeleid kan worden uitgevoerd. Komen er echter zaken zoals een CMP (zoals vRA of vCD) of meer complexe netwerkinfrastructuren bij, dan zal deze coördinator niet voldoen. Er is dan de mogelijkheid van een ‘co-exist’ migratie (waarbij NSX-T naast NSX-V wordt opgebouwd) en een ‘lift and shift’ migratie (waarbij de migratie grotendeels binnen de bestaande omgeving wordt uitgevoerd).

Met onze kennis en ervaring weten we dat er geen standaard oplossing voor de migratie is. Ook deze 3 methodieken zullen altijd afhankelijk zijn van vele factoren die overal anders zijn. Om te beginnen is het echter verstandig om na te denken over welke methodiek de basis zal vormen van de migratie en daar vanuit in te zoomen op de verdere details.

Meer weten over de migratie van NSX-V naar NSX-T bekijk dan de sessies van Robin en Matts op de VMUG 2019.

Amazon FSx

Hoewel Amazon FSx for Windows File Server al even bestaat, is er op de VMworld een complete sessie aan gewijd.

Van de diverse storage oplossingen van AWS, is FSx een mooie aanvulling voor Windows VM’s die op VMware Cloud on AWS draaien. Door de AWS VPC waarin de VMware Cloud draait door middel van een ENI te koppelen aan een VPC met FSx, kunnen Windows VM’s worden voorzien van een flexibele storage uitbreiding op basis van het native Windows SMB protocol. Daarmee is het bijvoorbeeld niet meer nodig om een (grote) fileserver uit te rollen in de VMware Cloud on AWS omgeving.

Met behulp van de technieken zoals NSX, Security Groups, Elastic Network Interface, Regions en Availability Zones is een managed AWS service te combineren met VMware Cloud on AWS om traditionele servers te vervangen.

Deze sessie behandelt zowel de use-cases als op de implementaties ervan. Omdat Amazon FSx een managed AWS service is, is het schaalbaar en is er geen onderhoud nodig aan de onderliggende server. Toegangsbeveiliging kan worden ingeregeld met de AWS Directory Service en backup geschiedt dagelijks naar de AWS S3. Vanuit de VM’s op VMware Cloud on AWS is FSx gewoon benaderbaar als een fileshare (zoals \fs-12345678.vmworld.demo\share).

The Modern Network [VCNC2890] door Lucien Avramov

De wereld om ons heen verandert constant, denk bijvoorbeeld aan COVID-19. Dit geldt ook voor ontwikkelde applicaties. Een moderne applicatie wordt ontwikkeld vanuit de Microservices gedachte die op elke infrastructuur (cloud/on prem) moet kunnen draaien in een transparant netwerk. Een traditioneel netwerk zorgt ervoor dat een applicatie niet kan worden uitgewisseld tussen verschillende cloud omgevingen en/of een on prem omgeving. Het moderne netwerk ondersteunt daar wel in. Het moderne netwerk is Service Driven, SLO Driven, Self-healing, Transparent en Fully Integrated. Het VMware Tanzu Service Mesh helpt bij het bereiken van een modern netwerk.

VMware zorgt, naast de technische sessies, ook altijd voor extra uitdagingen én ontspanning. Je kan bijvoorbeeld bij de VMworld Challenge toegangskaarten voor 2021 winnen. Wie wil dit nu niet? Wil je juist even ontspannen, zet dan vooral het exclusieve concert van John Legend aan. Eerlijk is eerlijk, de VMworld was anders dan anders. Maar zeker een succes en het terugkijken waard. Tot volgend jaar…. In Barcelona?