VMworld 2019 van start in San Francisco

27 augustus 2019 Events / VMware

Met het thema ‘Make Your Mark’ is zondag 25 augustus in San Francisco de VMworld 2019 van start gegaan. RedLogic heeft de belangrijkste informatie voor je samengevat.

Multi-Cloud

Pat Gelsinger geeft de eerste dag van de VMworld 2019 het thema ‘Tech in the age of Any’. Het groeiende begrip Any blijkt al direct uit de de overname van Pivotal door VMware. Pivotal is een cloud-native platform provider. Met deze overname wordt het Kubernetes portfolio nog uitgebreider.

De aankondiging van VMware Tanzu sluit hier mooi op aan. Tanzu staat voor VMware’s groeiende portfolio van oplossingen voor het bouwen, draaien en beheren van moderne applicaties. Tanzu draait in het begin vooral rondom Kubernetes, Pivotal wordt daar spoedig aan toegevoegd. Het Project Pacific van Tanzu draagt zorg voor een een daadwerkelijke integratie van vSphere in Kubernetes. De containers gaan hierbij draaien in de hypervisor (dit in tegenstelling tot Kubernetes, waarbij de containers óp de hypervisor draaien). VMware geeft aan dat de applicaties op deze manier zelfs 8% sneller zullen draaien dan op bare-metal.

Voor het centraal beheren van Kubernetes op VMware, Amazon, Microsoft Azure, Google en de doe-het-zelf container omgevingen, wordt Tanzu Mission Control toegevoegd.

Een andere overname is Cloud Health, het cloud beheer platform voor het analyseren en beheersen van cloud kosten, gebruik en performance. Het aankomende decennium zal in het kader staan van het beheersen van de multi-cloud.

VMware & Nvidia

VMware heeft samen met Nvidia de vComputeServer aangekondigd. GPU virtualisatie is niet nieuw; maar de GPU acceleratie van AI werd voorheen nog altijd op bare-metal uitgevoerd. Met de vComputeServer is deze workload nu ook te virtualiseren, zowel op vSphere als de VMware Cloud (zoals VMware Cloud on AWS).

Acquisities

Er zijn nog meer acquisities te melden. Met AVI Networks wordt de NSX Advanced Loadbalancer toegevoegd. Bitnami was al overgenomen en wordt onderdeel van eerder genoemde Tanzu. Uhana zal de 5G positie van VMware versterken. VMware gaat Carbon Black’s cloud-native beveiligingsplatform integreren in al zijn cloud producten, inclusief Workspace ONE.

Workspace ONE

Voor Workspace ONE is eerder al de Intelligent Hub geïntroduceerd. Nieuwe applicaties worden hiermee via een app-store achtige omgeving aangeboden. Hieraan is de Virtual Assistant toegevoegd. Met de kracht van IBM Watson kan een gebruiker eenvoudig een vraag stellen, via tekst of spraak, om een antwoord te ontvangen op basis van het intranet van de organisatie. Je kan ook workflows aansturen, zoals bijvoorbeeld het bestellen van nieuwe apparatuur, het instellen van de WiFi-verbinding of het plaatsen van een melding bij de supportdesk.

VMware Cloud on Dell EMC

Op de VMworld is aangekondigd dat VMware Cloud on Dell EMC nu beschikbaar is. Vorig jaar begonnen als Project Dimension is het nu mogelijk om een eenvoudige, veilige en schaalbare infrastructuur as-a-service af te nemen voor datacenters en edge locaties. VMware Cloud on Dell EMC bestaat uit de compute, storage en networking componenten onder VMware vSphere, in combinatie met de infrastructuur van Dell EMC VxRail. Het geheel wordt dan geleverd as-a-service en dus beheerd door VMware.

HPE Hybrid Cloud

HPE levert nu de Hybrid Cloud-as-a-service dienst samen met VMware. Voor VMware Cloud Foundation klanten is HPE GreenLake nu beschikbaar. GreenLake is een volledig beheerde dienst die de zorg voor de hardware wegneemt van de klanten. Door VMware Cloud Foundation als dienst aan te bieden kan het platform meegroeien met de klant.

VMware NSX Intelligence

Hoewel er nog geen details over werden vrijgegeven is NSX Intelligence aangekondigd. NSX Intelligence is een combinatie van NSX en vRealize Network Insight. Met NSX Intelligence wordt de belangrijke rol van netwerkbeveiliging en analyse vervuld.

vRealize Producten

Het nieuwe uitgebreide VMware Hybrid Cloud Operations pakket is aangekondigd, met daarin:

  • vRealize Operations 8.0 and vRealize Operations Cloud
  • vRealize Network Insight 5.0 and vRealize Network Insight Cloud
  • vRealize Log Insight 8.0 and vRealize Log Insight Cloud
  • vRealize Automation 8.0 and vRealize Automation Cloud

In de vRealize Suite 2019 worden vRealize Operations en vRealize Automation nauw geïntegreerd.

vSphere 7

Veel bezoekers van de VMworld 2019 zaten tijdens de keynote op het puntje van hun stoel, in volle afwachting van de aankondiging van vSphere 7. De verrassing was dan ook groot toen hierover met geen woord is gerept. vSphere 7 schijnt binnenkort te komen met nieuwe configuratiemaximums, een overgang van de flash client naar de HTML5 client, definitieve oplossingen voor beveiligingsproblemen (bijv. Meltdown), diepe integratie van containers (zie Project Pacific) en alles rondom de Hybrid Cloud.

Ook is de verwachting dat vSphere 7 onderdeel zal worden van het, eveneens niet aangekondigde, VMware Cloud Foundation 4.

Tot slot bleef het stil rondom de ARM-gebaseerde ESXi, terwijl hiermee vorig jaar op de VMworld reeds werd gespeeld.

De gehele keynote van Pat Gelsinger kijk je hier terug.