VMworld 2018 – Maandag 5 November

6 november 2018 Events / VMware

De VMworld is weer van start gegaan. Dit jaarlijkse event van VMware willen wij van RedLogic natuurlijk niet missen. Een delegatie van 5 personen is afgereisd naar Barcelona. Via deze blog nemen zij je mee naar de VMworld en geven een inside look in enkele interessante sessies.

De maandag van de VMworld 2018 stond dit jaar in het teken van de TAM customer Day en het Partner Forum. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, waar de maandag de Partnerdag was. Zondag begon de VMworld eigenlijk al, met het bijwonen van de Custom Advisory Board voor network security en multi cloud. Maar vandaag voelde als de eerste officiële dag.

VMvillage

De VMvillage opende om 12.00 uur en en was ook dit jaar weer in stijl aangekleed. VMware zet zich dit jaar in voor goede doelen en dit is goed zichtbaar. Een mooi voorbeeld is de VMworld Challenge. Hierin kunnen bezoekers kiezen tussen het verdienen van bijvoorbeeld een ’t shirt of dat zij via een Kiva micro krediet mensen of doelen willen steunen. Aan de randen van de VMvillage zijn de verschillende lounges te vinden. Zoals bijvoorbeeld de Partner Lounge en de Certification Lounge. Voor ontspanning kun je in het midden van de village terecht. Hier vind je verschillende games, én dit jaar ook retro arcade kasten en flipperkasten. Wij konden dit gedeelte uiteraard niet zo maar voorbij lopen.

De Solution Exchange gaat dinsdag pas open, daarover later meer.

NSX-T workshop

De middag stond geheel in het teken van NSX-T. Tijdens een 4 uur durende workshop kwamen kort alle facetten van NSX-T aan bod.

 • NSX-T architectuur: NSX-T is voor vSphere ESXI en KVM beschikbaar. Het kan in zowel AWS als Azure Cloud worden gebruikt.
 • Na het architectuuroverzicht werd NSX-T als het ware vanaf de fysieke laag opgebouwd. Dit werd in blokken van ongeveer 30 minuten per onderwerp gedaan. Te kort om alles volledig uit te leggen, maar lang genoeg om een aantal nieuwe details te vertellen.
 • Als eerste kwamen switching en routing aan bod.
  • NSX-T maakt gebruik van het GENEVE protocol, niet meer het VXLAN protocol.
  • De NSX-T switch heet de N-vDS en wordt vanuit de NSX-T manager beheerd (niet meer vanuit vCenter).
  • Voor routing wordt er gebruik gemaakt van een Service Router die een eBGP verbinding met het fysieke netwerk onderhoud. En een Distributed Router, die in de kernel van elke hypervisor aanwezig is.
  • De Service Router is beschikbaar op een Edge. De Edge kan in de vorm van een virtuele machine of op een bare-metal server worden geïnstalleerd. Op de Edge worden services zoals: de service router, de edge firewall en een loadbalancer beschikbaar gesteld. De Edge van NSX-T kan dus in geen geval vergeleken worden met de Edge Service Gateway van NSX-v.
 • Vervolgens werden de mogelijkheden en de verschillen van de Distributed Firewall gedeeld.
 • Loadbalancer en Container Services werden aangestipt.
 • Bij de afronding van de workshop passeerden ook nog de migratie scenario’s van NSX-v naar NSX-T de revue.

Deze lange, maar leuke middag sloot de eerste dag van de VMworld af.

Officiële start

Morgen gaat de VMworld officieel van start met de eerste general session: De keynote. Morgen meer…