VMware vSAN Practice Builder Workshop

3 oktober 2018 Events / VMware

Gisteren werd er door VMware een VMware vSAN Practice Builder Workshop georganiseerd in Utrecht. Door het grote aantal aanmeldingen kon dit niet bij VMware op kantoor gehouden worden. Er werd dan ook uitgeweken naar een hotel naast de A12. RedLogic was met een aantal collega’s van de partij.

VMware vSAN Practice Builder Workshop

De workshop werd gegeven door Luciana de Padua en Stijn Depril, beide waren daarvoor speciaal naar Utrecht gekomen. Tijdens de ochtend spraken zij voornamelijk over de architectuur van vSAN. Hierbij kwamen de verschillen tussen de vSAN versies 6.6/6.7 en de voorgaande versies aan bod. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Unicast vSAN verkeer, verbeteringen in de upgrades verbeteringen qua sizing. Maar ook bijvoorbeeld aan verbeteringen in resync, rebuild en rebalance van een vSAN cluster.

Het grootste gedeelte van de ochtend werd er echter gesproken over de manier waarop de diskgroepen en de Storage Based Policy Management werken in vSAN. De principes rond Failure To Tolerate, Raid 1/5/6 , striping en Rack Awareness (voorheen Fault Domains) kwamen aan bod. Ook het veranderen van een storage policy en de benodigde slack space werd besproken.

Na de lunch startte Stijn met een korte samenvatting van de ochtend, waarna Luciana het woord nam. Zij besprak de verschillende clustermogelijkheden van vSAN; 2-node, standard, streched en DR. Behalve vSAN kwamen hier ook kort andere VMware producten aan bod; zoals SRM, replication en NSX. Na de verschillende clusters werd er aandacht besteed aan het belang van een goed netwerkdesign onder vSAN en de veranderingen die mogelijk nodig zijn om vSAN optimaal te kunnen laten functioneren.

De gehele workshop werd gegeven zonder het gebruik van (Powerpoint) slides. Luciana en Stijn tekenden alles op een whiteboard en creëerden zo een erg interactieve sessie. Hetgeen zeker tot interessante discussies leidde.

Take-aways

Als laatste werden de mogelijkheden, om in de nabije toekomst, een accurate berekening van een vSAN omgeving te doen aangestipt. Dit wordt mogelijk door de gegevens van een specifieke meting, met behulp van liveoptics.com, in te kunnen laden in vsansizer.vmware.com. Daarover waarschijnlijk meer tijdens de VMworld in Barcelona, aankomende november. Hiervan doen wij als RedLogic uiteraard ook weer verslag, zien wij jullie daar?