VMware Summer School – Part 2

3 september 2019 Events / VMware

In augustus stond het tweede gedeelte van de VMware Summer Experience Days op het programma. Deze VMware summer school sessies vinden plaats op het kantoor van VMware in Utrecht en geven in korte tijd extra informatie over specifieke onderwerpen. In navolging van onze blog van juli hierbij een kort verslag van een aantal sessies.

SDDC the easy way: VMware Cloud Foundation

Op 22 augustus ging de VMware Summer School sessie over SDDC the easy way: VMware Cloud Foundation Deep Dive. Sprekers Viktor van den Berg en Maurice de Haan gingen in op VMware Cloud Foundation (VCF). VCF heeft op dit moment versie 3.8, maar welke mogelijkheden zijn er eigenlijk met VCF? VCF is een framework met VMware producten waarvan is gevalideerd dat zij met elkaar samenwerken. Een VCF implementatie is altijd opgebouwd uit VMware vSphere, VMware vSAN, NSX for vSphere en de vRealize Suite. Je kan de VCF implementatie uitbreiden met VMware Horizon. Daarnaast wordt er aanvullende intelligentie geïntroduceerd door middel van de SDDC Manager die zorgt voor een geautomatiseerde uitrol workload domains, waarin de workload VM’s van klanten kunnen worden gehost. Een heerlijke en goed verzorgde lunch vormde de afsluiting van deze leerzame ochtend.

Realiseer een echte hybride cloud (met VMware Cloud on AWS)

Veel van de RedLogic medewerkers zijn AWS gecertificeerd en hebben allemaal meerdere VMware certificeringen. Logischerwijs hebben wij veel interesse in het ‘Best of both’.

VMware Cloud on AWS (VMConAWS) is VMware Cloud Foundation draaiend op fysieke hardware van AWS. De basis van het product wordt beheerd door VMware en AWS samen, waarbij de ondersteuning altijd via VMware zal gaan. VMConAWS neemt het onderhoud van de hardware en de direct daarop draaiende ESXi uit handen. De networking is hierbij een combinatie van NST-T en AWS VPC. Daar bovenop draait een VMware omgeving die even vertrouwd toont, voelt en werkt als een eigen on-premise omgeving. VMConAWS is naadloos te koppelen aan andere VMware Clouds zoals on-premise vSphere, VMware Cloud Foundation, VMware Cloud on AWS, Azure VMware Solutions en HPE Hybrid Cloud en VMWare Cloud on Dell EMC. Op de VMWorld US 2019 was zelfs een demo waarbij tegelijk live-migraties werden uitgevoerd tussen VMConAWS en Azure VMware.

Operate and Automate your SDDC

Een volgende presentatie van VMware Cloud guru’s Erik Scholten en Dimitri de Swart was de ‘Operate and Automate your SDDC’ sessie. Nadat het VMware gelukt was om de silo’s van de infrastructuren te doorbreken, zijn er inmiddels nieuwe silo’s ontstaan in de vorm van de verschillende cloud providers. Met behulp van vRealize Operations kun je overzicht bewaren over hoe en waar je virtuele machines draaien. En daarnaast wat het zou kosten om ze naar de publieke cloud te migreren. Naast dit inzicht biedt vROPs je ook de mogelijkheid om optimalisatieslagen te maken en zo meer ‘bang for your buck’ te krijgen, ongeacht waar je de infrastructuur afneemt.

VMware summer school

VMware organiseert jaarlijks dit soort informatieve sessies. Een absolute aanrader om nu alvast op je kalender voor de zomer van 2020 te zetten.