VMUG 2020 – Terugblik

16 december 2020 Events / VMware

De online Nederlandse VMUG telt dit jaar een groot aantal nationale en internationale sprekers. Het voordeel van een online evenement is dat je de leukste sessies eruit kunt halen en je makkelijk kan schakelen tussen de verschillende sessies. Er zijn zelfs enthousiastelingen die meerdere sessie tegelijk aan het volgen zijn. Vanuit RedLogic spreekt Robert in de ochtend over VCF en Robin in de middag over NSX.

Keynote

Na een korte introductie en welkomstwoord opent Greg Lavender officieel de Nederlandse VMUG. De keynote ‘Balancing Act: Driving Innovation While Getting IT Done’ gaat onder andere over hoe er binnen VMware met innovatie wordt omgegaan. Tevens legt Greg uit hoe innovatie of modernisatie leidt tot een ‘balancing act’ tussen vernieuwingen en bestaande uitdagingen. Het draait om een balans in het vernieuwen van de IT-infrastructuur binnen een bedrijf zonder onderbrekingen te veroorzaken. VMware biedt allerlei producten en diensten om deze balans te bewaren. Interessant detail is dat LoginVSI in de eerste partnersessie na de keynote vertelt dat de meeste verstoringen veroorzaakt worden door de veranderingen en aanpassingen in de IT-infrastructuur.

Partner(sessies)

Verschillende partners en sponsoren van de VMUG hebben in de Exhibit Hall een virtuele stand. Je kan hier terecht met vragen over de partnersessies. Verspreid over de dag vinden deze partnersessies van 10 minuten plaats, en zijn dus tussendoor te volgen. In de virtuele stands kun je demo’s of andere content bekijken. Door verschillende sessies te bekijken en de partners te bezoeken kun je punten verzamelen, om zo kans te maken op leuke prijzen.

Usercon 2020 Nederland Exhibit Hall
Usercon 2020 Nederland – Exhibit Hall

Community

In de ochtendronde van community sessies geeft Robert zijn sessie over ‘VMware Cloud Foundation – What it is, do’s and don’ts’. Hierin vertelt hij in het kort hoe VCF is opgebouwd.

Na een korte introductie vertelt hij over zijn ‘bad’ en ‘good’ ervaringen met VCF. Bad: De SDDC manager stuurt wijzigingen slechts één kant op, deze komen vervolgens niet terug. Het is dus belangrijk om bijvoorbeeld het wijzigen van een cluster ook via de SDDC manager te doen en niet via vCenter. Good: Er zijn veel minder handmatige acties nodig om updates te kunnen installeren. Wil je de sessie van Robert terugkijken? Hij is nog 30 dagen beschikbaar op het platform van vFairs.

Robert Cranendonk op de Nederlandse Usercon2020
Robert Cranendonk op de Nederlandse Usercon2020

In de sessie NSX-T Routing Design Pitfalls legt Wesley Geelhoed uit welke routing mogelijkheden er zijn voor NSX-T. Zo vertelt hij over de mogelijkheid om in een single tier deployment de Tier-0 router in drie configuraties in te richten: Active/Active, Active/Standby of Active/Standby met HA VIP. Bij een multi-tier deployment worden de mogelijkheden nog weer groter door gebruik te maken van een Tier-1 router waar ook weer de keuze is voor Active/Active of Active/Standby.
Belangrijk bij de deployment van een T1 router is, dat zodra je een Edge cluster selecteert, het ‘SR’-component van de T1 router ook wordt uitgerold. Dit kan later nog voor uitdagingen zorgen, omdat het SR-component niet altijd nodig is.

Net voor de lunch komt er een kleine kink in de online kabel. Wanneer er een demo tijdens een sessie fout gaat, is dit niet echt verstorend. Maar als er bij een online evenement een storing optreedt voelt het alsof er een brandalarm is afgaat en iedereen het gebouw moet verlaten. Lichte paniek, maar gelukkig gaan de sessies met slechts een paar minuten vertraging gewoon weer door. Na de lunch is de achterstand alweer zo goed als ingehaald.

Lunchsessie

Tijdens de lunch geeft Marc Herremans een inspirerende sessie. Hij zegt zelf dat hij voor het geluk is geboren in België. Marc legt aan de hand van een kaartspel zijn levensloop uit. Na het zien van de film Rocky wil hij op jonge leeftijd graag bokser worden. Uiteindelijk wordt hij, via de para-commando’s, bouwvakker en brandweerman een succesvol triatleet. Op zijn 26e behaalt hij tijdens zijn eerste Iron Man wedstrijd op Hawaï de 8e plek. Het jaar daarna gaat het mis bij een afdaling op Lanzarote. Met de fiets valt hij in een diepe greppel en wordt wakker met een dwarslaesie. Door het verhaal van zijn herstel te vertellen geeft hij inzicht in zijn motto: Never give up.

Marc Herremans, Never give Up
Marc Herremans, Never give up

Middag

Robin is in de eerste set community sessies na de lunch aan de beurt met zijn sessie over ‘the battle of the distributed switches’. Hij laat de verschillen zien tussen Distributed Switches en de mogelijkheden die er zijn om met vSphere 7 te upgraden van NSX-V naar NSX-T. Ook geeft hij meerdere tips en tricks!

Een andere interessante middagsessie is die van Viktor van den Berg: ‘Realiseer een hybride cloud met VMware Cloud on AWS en HCX’. Viktor neemt ons in deze sessie mee in de mogelijkheden om met VMware Cloud on AWS en HCX een hybride cloud te maken. Beide zijn voor VMware belangrijke producten, mede doordat hiermee een solide basis voor een hybride cloud gelegd kan worden. Viktor staat eerst even kort stil bij de verschillende cloud mogelijkheden, waaronder VMware Cloud on AWS. Vervolgens besteedt hij het grootste gedeelte van zijn tijd aan HCX.

Closing keynote

Niemand minder dan Pat Gelsinger sluit deze online VMUG af. Hij staat kort stil bij het afgelopen jaar en beantwoord vervolgens een aantal ingezonden vragen. Het beantwoorden gaat prima, maar de Nederlandse namen blijven toch lastig… Ook hier nog een laatste RedLogic tintje, door de ingezonden vraag van Robin van Altena (klinkt een beetje als: Robienn von Altiena).

Terugkijken

Alle sessies zijn via de Usercon website terug te kijken. Daar blijven zij 30 dagen beschikbaar. Alles bij elkaar weer een goed geslaagde VMUG, met veel interessante sessies. Maar een online evenement kan toch niet op tegen een onsite community event. Wij hopen op een ouderwets vertrouwde NLVMUG voor 2021.