Terugblik VMUG 2023

9 maart 2023 Events / VMware

De dag begint met regen, sneeuw en files, gelukkig rijden de treinen prima op tijd. Dit jaar is de VMUG terug op de vertrouwde locatie in Den Bosch, 1931 Congrescentrum. Naar mijn persoonlijke mening is dit een meer overzichtelijke en ruimer opgezette locatie dan De Fabrique in Utrecht. Ik start mijn dag met een bezoek aan onze RedLogic stand en een kopje koffie met collega’s.

Keynote Joe Baguley

Joris Adriaanse en Johan van Amersfoort openen deze editie van de VMUG en geven daarna het stokje over aan Joe Baguley voor de opening keynote. Hij geeft de volle zaal inzicht in zijn top tien gedachten over de toekomst van onze industrie. Zo komt het actuele onderwerp E.S.G. (Environmental, Social and Governance) voorbij. Ook gaat hij in op AI en robots, die interessanter worden omdat nu ook de ‘gewone mens’ ze meer gaan gebruiken. Uiteraard mag het onderwerp cloud niet ontbreken, maar “Cloud first is niet Cool”. Hij roept op goed na te denken over waarom je naar de cloud wilt. Niet zomaar omdat het kan of moet. Zijn sessie is in feite een kleine cross naar het motto van de afgelopen VMware Explore: Van cloud chaos naar cloud smart.

Impressie verschillende sessies

De dag zit vol met sessies, ik neem je vandaag mee en geef een impressie van de sessies die ik bijwoon.

Troubleshooting NSX-T: een ongeluk zit in een klein hoekje

Uiteraard mag de sessie van collega’s Bart en Robin niet ontbreken. Gezamenlijk nemen zij het aanwezige publiek mee in de wereld van NSX, waar je soms wat aparte dingen tegenkomt. In totaal laten zij een vijftal gebeurtenissen de revue passeren, waarbij zij per gebeurtenis ingaan op de situatie, het uitgevoerde onderzoek en de uiteindelijk oplossing. Troubleshooting to the max.

Robin en Bart presenteren Troubleshooting NSX-T
Robin en Bart geven een presentatie over Troubleshooting NSX-T

vSAN versie 8

Duncan Epping blikt kort terug op waar vSAN vandaan komt en hoe het beschrijven van flash schrijven eraan toeging, om daarna snel over te gaan op ESA (Express Storage Architecture). Hij behandelt de verbetering in snapshot technologie en een betere vSAN performance. Ook HCI komt aan bod,  waarmee het mogelijk is om storage buiten het vSAN cluster te delen. Als laatste geeft hij een mooie technische uitleg over het gebruik van NVMe, en het gebruik van het performance raid en capacity gedeelte, waarbij configuratie van een cache disk niet meer nodig is.

VMUG 2023 - Duncan Epping
VMUG 2023 – Duncan Epping

DR Automation and Orchestration with Veeam

Deze sessie van Vikash Jhagroe gaat voornamelijk over hoe slecht bedrijven een DR strategie op papier hebben staan, laat staan deze getest hebben. Hij laat de 3-2-1-1-0 methode zien, die Veeam hanteert. Verder laat hij de nieuwe features, Direct Restore naar Azure en Automated Clean Datarecovery, zien.

Run your operations like F1 crew to become an IT world champion

VMware dames Kate Rychlik en Irina Lentsner beklimmen het podium voor hun sessie over VMware Aria. Een interessante sessie, waarbij zij ingaan op Aria Hub, Aria Guaedrails, Aria Migration en Aria Business insights. Zij geven een mooi overzicht over hoe je applicaties naar ‘any cloud’ kan migreren en hoe de  kosten inzichtelijk te maken.

Kate Rychlik en Irina Lentsner van VMware presenteren tijdens de VMUG 2023
Presentatie van Kate Rychlik en Irina Lentsner van VMware

vSphere 8 CPU and NUMA enhancements and Modern CPU Architectures by Intel and AMD

Frank Denneman geeft een duidelijke uitleg over de nieuwe onderdelen van vSphere 8. Maar wat het vooral voor ons tot een enorm interessante sessie maakt, is het feit dat wij ook wel eens meemaken dat softwareleveranciers teveel virtuele CPU’s willen toekennen aan een VM.

VMUG 2023 - Frank Denneman
VMUG 2023 – Frank Denneman

How to build a kick ass platform around Kubernetes, explained through memes

In mijn laatste sessie van de dag sluit ik aan bij de presentatie van oud-collega Robert Kloosterhuis en Olivier Bootsma. Deze valt het beste samen te vatten als: tools, tools en meer tools.

Closing Keynote

Niemand minder dan Robert Doornbos sluit de VMUG dit jaar af. Zijn keynote gaat uiteraard over de Formule 1, waarin hij gepassioneerd het publiek nog enthousiaster probeert te krijgen over F1. Vele filmpjes, voorbeelden en anekdotes zetten zijn verhaal kracht bij, waarbij team play een belangrijk onderdeel vormt.

VMUG 2023 - Robert Doornbos
VMUG 2023 – Robert Doornbos

En als laatste klap op de vuurpijl: We zijn dit jaar weer de grootste VMUG! Bedankt Joris, Johan en team voor wederom een geslaagde editie van de VMUG. Tot volgend jaar!