Tech Day September 2019 bij RedLogic

30 september 2019 Events

De tweede Tech Day van het jaar werd georganiseerd net na de zomervakantie. Natuurlijk een mooi moment om bij te praten en terug te kijken op alles wat er sinds de vorige Tech Day in mei is gebeurd. Ondanks de vakantieperiode zijn er een aantal VCF-projecten afgerond. Naast een aantal informatieve sessies zijn er op deze Tech Day ook een aantal praktische sessies gegeven. Op deze manier proberen wij de Tech Day zo informatief en interactief mogelijk te houden.

Tech Day in het teken van VMware Cloud Foundation

RedLogic is de afgelopen maanden bij een aantal VMware Cloud Foundation (VCF) projecten betrokken geweest. Zo hebben Robert en Jimmy samen met VMware een VCF 2.5 omgeving geüpgraded naar 3.5. Ook zijn zij zelf bezig om die naar versie 3.8 te upgraden. In het zuiden van het land zijn Menno en Robert bezig met de implementatie van een VCF 3.7.1 omgeving.

Menno en Robert vertelden, in de eerste sessie van deze Tech Day, over hun ervaringen bij de uitrol van de VCF-omgeving. Robert vulde deze informatie aan met zijn ervaring bij het upgraden van een VCF-omgeving. Zij bespraken als eerste de uitrol en configuratie van de SDDC-manager. De SDDC-manager is een aparte virtuele machine van waaruit de VCF-omgeving wordt geïnstalleerd. Met behulp van een Excel sheet wordt de SDDC-manager voorzien van alle informatie voor de uitrol. Vervolgens wordt er een JSON bestand uit gegenereerd. De SDDC-manager kan aan de hand van dit JSON bestand de uitrol starten.

Uitrol VMware Cloud Foundation

De SDDC-manager rolt als eerst een managementdomein en vervolgens één of meerdere workload domains uit. Een van de lessons learned is hier dat je de naamgeving van het managementdomein wel kan bepalen, maar die van het workload domain niet. Menno vertelde vervolgens over zijn ervaringen bij het verder uitrollen van de workload domains en het stretchen van VSAN in het managementdomein.

Menno sloot de presentatie af met een rondleiding door de VCF-omgeving. Hierbij werd ook de Supportability and Serviceability (SoS) Utility van VCF uitgelegd. Gevolgd door een overzicht van de huidige status van de migratie naar het VCF-platform en een overzicht van de lessons learned tijdens de uitrol.

Customer Technical Advisory Board

In juni werd door VMware een Customer Technical Advisory Board georganiseerd. Martijn en Robert zijn daarvoor naar Staines afgereisd. De CTAB staat in het teken van feedback vanaf de klant en commitment vanuit VMware. Robert blikte in deze sessie terug op zijn ervaringen en een aantal leuke weetjes die hij daar geleerd heeft. Zo had hij de mogelijkheid om direct met een Product Manager van VCF te schakelen voor de upgrade van VCF 2.5 naar 3.5, die later deze zomer zal plaatsvinden.

Ansible hands-on

Naast de theoretische sessies werden er op deze Tech Day ook twee hands-on sessies georganiseerd. Robin gaf een korte presentatie over Ansible en Terraform, waarna wij gezamenlijk de functionaliteit en de werking van Ansible in het RedLogic Lab uitprobeerden. De opdrachten bestonden uit Ansible play, playbook, inventory, roles en Ansible vault. Deze hands-on werd afgesloten met een simpele demonstratie van het uitrollen van een OVF-template in vCenter, om te laten zien hoe praktisch en toegankelijk Ansible is.

vSphere Integrated Containers

De tweede hands-on sessie ging over VMware integrated containers (VIC). Matts gaf een korte presentatie over de geschiedenis van Containers en de werking van VIC. Daarna kreeg iedereen de mogelijkheid om zelf een virtual container host (VCH), met daarbij een aantal containers uit te rollen. Met een uitgerolde VCH kon iedereen vervolgens een eigen containerapplicatie opzetten, om te zien hoe makkelijk en snel het gebruik van containers is.