Wintersport & Software Defined Datacenter

8 november 2016 Nieuws

Vorig jaar reed ik met mijn vrouw naar de wintersport. Tijdens deze rit werd ik gebeld door een relatie van mij. Het gesprek ging over de inrichting die wij zouden doen van een Proof of Concept in de bestaande ICT-omgeving. Bij aankomst zagen wij de berg waarop wij zouden gaan wintersporten en zij deed toen de uitspraak: “Is dit wat jullie bedoelden met brownfield of met greenfield”. Ik keek haar vragend aan, maar gelukkig volgde haar glimlach direct na mijn vragende blik.

Bij wintersport denk je aan bergen, maar nog belangrijker: witte bergen. Bergen met sneeuw of bij voorkeur met veel sneeuw. Sommige wintersporters hebben liever een zonnetje en een temperatuur van 15 graden of hoger. Anderen geven de voorkeur aan vrieskou of zelfs sneeuwval en willen elke dag verse poedersneeuw. Het weer bepaalt dus in meer of mindere mate het plezier van de wintersport. Voor mij is de belangrijkste factor het fundament: de sneeuw.

Software Defined Datacenter

Een term die tegenwoordig weer veel gebruikt wordt is software defined datacenter, oftewel SDDC. Letterlijk vertaald: een op software gebaseerde ruimte waar vandaan diensten (applicaties, zoals ERP, GBA, ZIS, …) aan de gebruikers worden gepresenteerd. Als je de ICT-infrastructuur van deze ruimte logisch indeelt heb je compute, networking en storage. Als we dit met software doen, is de hypervisor laag de laag van software op compute. Bij storage praten we dan ineens over converged of hyper-converged en bij netwerkvirtualisatie over bijvoorbeeld gedistribueerde firewalls of micro-segmentatie. Kortom: ICT termen waar de buitenwereld de wenkbrauwen van optrekt…

Brownfield

In de ICT worden termen als greenfield en brownfield gebruikt. Een greenfield inrichting gaat uit van een volledig nieuwe inrichting, waarbij er beperkt rekening gehouden dient te worden met de oude of bestaande omgeving. Bij een brownfield inrichting dient juist wel rekening gehouden te worden met de oude of bestaande omgeving en dus met de integratie van die oplossingen in de nieuwe oplossing. Denk hierbij aan een Proof of Concept van een bepaalde oplossing die na het behalen van de succescriteria overgezet kan worden naar productie, zonder deze opnieuw op te hoeven bouwen.

RedLogic houdt zich bezig met het adviseren, implementeren en onderhouden van ICT-infrastructuren. Afgelopen periode hebben wij een aantal (geautomatiseerde) netwerkvirtualisatieprojecten gerealiseerd voor onze klanten als onderdeel van een op software gebaseerd datacentrum. Brownfield inrichtingen voeren hierbij de boventoon. Vaak wordt mij de vraag gesteld hoe wij de oplossing integreren in bestaande omgevingen of hoe wij de bestaande beheerders kunnen meenemen in de route naar de nieuwe omgeving. Ik probeer hier zo kort en bondig als mogelijk een scenario te schetsen.

Uniek

Iedere situatie is uniek. Pijnlijk voor de klant die net een andere firewall of switch heeft, een andere Internetprovider heeft of net die andere storageleverancier heeft dan die klant die in het referentieprofiel wordt genoemd. Bij de inrichting van een op software gebaseerd datacentrum gaat het dus om de koppeling van de systemen er omheen. Een greenfield inrichting is altijd korter dan een brownfield inrichting vanwege die koppelvlakken. RedLogic is om deze reden jaren geleden opgericht: drie expertises als individueel kennisgebied en daarbij supersterk als team die over de randen van hun eigen kennisgebied kunnen kijken.

Hoe vaak ligt een storing aan het netwerk, maar blijkt het de storage of database te zijn die de vertraging op het ‘netwerk’ veroorzaakt? Of als de presentatie laag hikt, terwijl een applicatie een report of een printopdracht aan het verwerken is, waardoor de omgeving traag wordt? Als team sta je dus sterker. Dit is tevens het beginpunt om de ‘bange’ netwerkbeheerder te overtuigen van zijn nieuwe manier van werken. De combinatie hypervisor, netwerk en storage omgezet naar software is de nieuwe beheerder, die van alle zaken iets afweet met specialisatie naar een van de drie. Netwerkbeheer blijft nog steeds netwerkbeheer uitvoeren, alleen nu op een ander en leuker niveau (zie dit als een overstap van de groene of blauwe beginnerspiste naar een afdaling op een rode of zwarte piste voor gevorderden. Bijna iedereen vindt dat leuker maar in het begin is het natuurlijk ook echt wel spannend). Daarbij komen er veel minder leuke werkzaamheden te vervallen die te maken hadden met de traditionele manier van hardware beheer (in plaats van een sleeplift mag je nu met de gondel naar boven).

Inrichting

Bij de inrichting van netwerkvirtualisatie is het niet noodzakelijk om alles in één keer ten uitvoer te brengen. Je kunt met kleine stappen beginnen en de functionaliteiten die je op dat moment nodig hebt in te zetten en te groeien naar mate de behoeften hiervoor ontstaat. Bij het uitoefenen van een wintersport begin je immers ook bij de basis (pizzapunt remmen, opstaan, lopen en controle). Vanuit een bestaande productieomgeving leren wij welke zaken er nu ingeregeld zijn binnen de netwerkinfrastructuur en kunnen deze op een slimme manier doorzetten naar de nieuwe op software gebaseerde netwerklaag, waardoor deze instellingen behouden blijven voor de nieuwe omgeving en er tijd bespaard kan worden op de totale doorlooptijd van de inrichting.

Om deze reden organiseert RedLogic workshops om kennis te maken met de onderdelen binnen het op software gebaseerde datacentrum (SDDC). Ook helpen wij bedrijven en organisaties met de nieuwe manier van werken en helpen de randen van vakgebieden te vervagen en nieuwe teams te ontstaan. Daarbij gebruiken wij een referentiearchitectuur waarin de bestaande omgeving geborgd kan worden, zodat de noodzaak voor een greenfield inrichting verdwijnt. Bij je eerste wintersport maak je ook liever gebruik van een leraar die dit al wat jaartjes doet en vanuit zijn ervaring kan spreken of het gaat lukken of niet?!?

De samenwerking over de kennisgebieden heen is voor mij als wintersport. Iedereen is individualistisch bezig met zijn wintersport (wandelen op de berg, langlaufen, skiën, rodelen of snowboarden). Je verblijf kies je uit op basis van je eigen behoefte (camping, appartement, hotel of chalet) en deel je vakantie in zoals dat voor jou het beste past (uit eten in restaurant, après-ski, kaarten bij de openhaard, …). Een wintersportoord is ingedeeld om iedere wens in te kunnen vullen. Ditzelfde geldt voor een op software gebaseerd datacentrum (SDDC).

Je past die elementen toe die voor jou wenselijk of noodzakelijk zijn. De eerste keer op wintersport doe je ook niet alles in die korte periode. En of het nu brownfield of greenfield is? Voor mij is dit als de sneeuw: de basis moet goed zijn!