RedLogic Scripting Workshop

24 april 2018 Events / Security

Scripts, wij maken én gebruiken deze op dagelijkse basis bij RedLogic. Of het nu om Powershell, Javascript of Ansible gaat, onze specialisten hebben voor elk denkbaar probleem wel een stuk code beschikbaar.

Scripttalen in gebruik bij RedLogic

Bij RedLogic gebruiken wij meerdere scriptingtalen. Powershell gebruiken wij bijvoorbeeld voor het automatiseren van veel Windows en VMware gebaseerde taken. Javascript is de standaard scripting taal binnen VMware vRealize Orchetrator (vRO), welke we bij veel relaties tegenkomen, terwijl Ansible de standaardtaal is bij het uitrollen van op Linux gebaseerde distributies en applicaties.

Scripting workshop

Scripts worden de ene keer ingezet voor een gemakkelijke klus, de andere keer zijn deze zeer ingewikkeld. Om meer structuur te krijgen in onze scripts hebben wij een interne scripting workshop gehouden. Onder de bezielende leiding van Rob van der Wouw is het team meegenomen in de belangrijkste do’s en dont’s bij het maken van scripts. Een keur aan onderwerpen kwam aan bod in deze workshop zoals: hoe ga je om met foutafhandeling, hoe ontwerp je veilige scripts, hoe maak je duidelijke documentatie en wanneer gebruik je welke variabelen?

Afspraken

Onafhankelijk welke scripting taal er wordt gebruikt zijn er een aantal regels waaraan een goed script dient te voldoen. Tijdens de sessie zijn de reeds bestaande afspraken rondom het bouwen van goede scripts nog eens de revue gepasseerd zoals:

  • Documentatie van scripts
  • Metadata toevoegen aan scripts
  • Foutafhandeling
  • Input bestanden
  • Logging
  • Structurele opzet van scripts