OSPF en BGP routing workshop voor het RedLogic team

Het team van RedLogic heeft afgelopen maandag een OSPF en BGP routing workshop gevolgd op ons kantoor in Houten.

OSPF en BGP routing workshop

De workshop begon met uitleg over de verschillende type routing protocollen. Na een stukje historie over het ontstaan en de ondergang van verschillende protocollen zijn OSPF (Open Shortest Path First) en het BGP (Border Gateway Protocol) uitvoerig besproken. Dit zijn namelijk de twee protocollen welke we in de praktijk het meest tegenkomen. Er is besproken hoe deze protocollen ‘in-depth’ werken en in welke gevallen je welke protocollen inzet. Hiernaast kwam ook het troubleshooten van de verschillende routeringsproblemen uitgebreid aan bod.

Lab in de demo- en testomgeving

Na de theorie was het tijd voor een lab. In de eigen demo- en testomgeving van RedLogic moesten verschillende routing setups worden gemaakt. Hierbij werden onder andere de VMware NSX edges via iBGP gekoppeld aan een Palo Alto firewall en is er een OSPF setup gemaakt met behulp van een Juniper SRX firewall en een PfSense firewall. Niet alle labs werkten in één keer, maar gelukkig kon het team de geleerde theorie over de verschillende troubleshootingtechnieken direct in de praktijk toepassen.

Routeringen in de praktijk

Tot slot heeft Rob nog ingelogd op verschillende klantomgevingen om de hier gemaakte routing keuzes te laten zien. Voor een aantal omgevingen is specifiek toegelicht waarom er is gekozen voor OSPF of BGP configuratie en hoe deze in elkaar steken. De sessie werd door de aanwezige teamleden gewaardeerd met een 9 als gemiddeld cijfer, een mooie aansporing voor Rob om  kennisworkshops te blijven geven voor het team.