Software Defined Automation

31 oktober 2016 VMware

Ieder zijn eigen taal

Afgelopen zomer las ik op het strand het boek ‘We vergaten te voetballen’ van Peter Zantingh, waarin prachtige en onbegrijpelijke voetbaltermen in normaal Nederlands wordt uitgelegd. Een leuk boek wat je in één adem uitleest. Voetbal, ICT, de financiële wereld: iedereen gebruikt zijn eigen taal, wat voor buitenstaanders niet te begrijpen is of de nodige uitleg verdient. In mijn vorige blog maakte ik de link tussen het proces maken van wijn en samenwerken, waarin het handmatige proces wordt vergeleken met een geautomatiseerd proces. In dit stuk een vervolg hierop. Zo begrijpelijk als mogelijk uiteraard.

Software defined

In de ICT-wereld praten we tegenwoordig over Software Defined, letterlijk vertaald: op software gebaseerd. We praten over Software Defined Data Centers, Software Defined Storage, Software Defined Networking, Software Defined Security, Software Defined Automation, … Ik hoor een gaap! Zijn jullie er nog bij??? Sorry, ik ga het weer terugbrengen naar begrijpelijk Nederlands. Software heeft de toekomst en is veel flexibeler dan het op de traditionele manier inregelen van dezelfde zaken.

In een nog oudere blog legde ik aan de hand van bier en schnitzel uit hoe micro-segmentatie er ongeveer uit ziet. Onderstaand voor de zekerheid de 1-pager uitleg over de traditionele kasteelbeveiliging (uitgelegd aan de hand van mijn bord met schnitzel) naar de kamertoegang in het hotel (je krijgt slechts toegang tot de kamer waar je voor hebt betaald in plaats van elke kamer in het hotel of nog erger de gehele hotelketen).

Netwerkvirtualisatie – NSX

Netwerkvirtualisatie_NSX

Bovenstaand is een slide van VMware over haar netwerkvirtualisatie oplossing NSX, en dan heel specifiek micro-segmentatie.

Met software kun je dus veel makkelijker diensten isoleren dan dat je dat op de traditionele manier zou kunnen doen met hardwarecomponenten. Jacob Spoelsta maakt het vergelijk tussen Zwarte Piet en veranderingen in de ICT https://www.channelweb.nl/artikel/columns/maatschappij/5864472/5249021/spoelstra-spreekt-enge-veranderingen.html. Mijn uitspraak over verandering in de ICT: verandering is goed en leuk, soms even wennen, maar daar wordt uiteindelijk iedereen beter van, toch? Op het moment dat we zaken met software gaan inregelen kunnen we dan ook een volgende stap maken in de volwassenheid van die ICT-afdeling: automatiseren.

Automatiseren

Dit jaar ben ik gevraagd als tweede leider en vaste vlagger (noem het grensrechter of assistent spelleider) van het meidenvoetbalteam van mijn dochter (onder 15 jaar). Het Nieuwe Werken heeft mij gedwongen om anders te kijken naar privé en werk.”Live better, work better” is een mooie term hierbij (officieel is deze overigens net andersom). Als je goed in je vel zit en de dingen doet die je leuk vindt, ben je het meest waardevol voor het bedrijf dat je vertegenwoordigd, in welke rol dan ook. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor dat spelletje voetbal en dat is het geval van mijn dochter in de verdediging. Het grappige is dat ik inmiddels veel overlap zie met de ICT, ondanks dat ik die werelden zoveel als mogelijk probeer af te schermen van elkaar. Hoe langer de kinderen samen spelen, hoe automatischer bepaalde zetten in het spel gaan en coachen kun je dan op een ander niveau doen. Binnen de ICT proberen we inmiddels ook zoveel als mogelijk processen te automatiseren.

Mijn dochter is een taakuitvoerende verdediger die als het aan mij ligt veel meer moet gaan mee aanvallen. Ze kan met een lichaamsbeweging haar mannetje voorbijkomen, ze heeft een goede pass en dito traptechniek. Als vader van datzelfde meisje of jonge vrouw dat ik net beschreef wil ik natuurlijk veel meer opscheppen, maar dat ga ik hier niet doen. Na de overstap naar het meidenvoetbal is mijn dochter veel meer aan voetballen toegekomen, wat haar nog meer plezier heeft gegeven in dat spelletje. Een paar wedstrijden terug heeft ze zelfs een doelpunt gemaakt met een trap van een meter of dertig (TROTSE vader :)). Als verdediger moet je af en toe voor je mannetje komen. Op dat moment valt jouw plek vrij en moet dus automatisch overgenomen worden door een speler uit je team. Bij deze meiden geschiedt dat zonder ze extra te hoeven coachen, dus op de automatische piloot. Ze zien dat er iemand naar voren gaat en vullen dat gat automatisch op alsof dat hun taak is.

Op dat moment zag ik de link naar een deel van mijn vakgebied: automatiseren (van ICT-processen). Het proces automatiseren is slechts een middel. Het opvullen van het gat dat is gevallen omdat een individu een actie onderneemt kun je hiermee vergelijken. Het team zorgt voor de stabiliteit, zoals het automatiseren van bijvoorbeeld policy-based beheer binnen de ICT-afdeling van een bedrijf doet. Zoals Johan Cruijff zo pakkend verwoordde: De beste verdediging is de aanval. Het middel: de taak (automatisch) overnemen heeft tot doel het elftal beter te laten presteren. Binnen de ICT is dit dus precies hetzelfde. Menselijk handelen, wat kan leiden tot falen van de dienst, automatiseren om dit zo veel als mogelijk te voorkomen. Een taak automatiseren die je veelvuldig moet uitvoeren (en vaak niet leuk is) is toch een logische stap? Daar wordt niemand slechter van!

Nu hoor ik je denken: automatiseren van taken kost banen, dus hoe ga je dat dan doen op het veld met minder meiden? Nog een citaat van Johan Cruijff:
“Ik hou vol, dat het Nederlandse voetbal internationaal zeer ver kan komen. Sterker nog: het kan het beste voetbal worden dat er op de wereld ooit te zien is geweest. Dat lijkt opschepperige taal van een twintigjarige blaaskaak, maar mag ik even vertellen waarom ik optimist ben? Omdat het Nederlandse voetbal gedisciplineerd is en tegelijkertijd fantasie heeft. Lukt het ons niet op de ene manier, dan gaan we wat anders proberen.”

Sterrenteam

Ik blijf dus gewoon met het meidensterrenteam doorgaan, zoals de meeste ICT-afdelingen met hun waardevolle resources blijven doorgaan. De minder leuke taken worden geautomatiseerd, waardoor er tijd en ruimte over blijft om eindelijk de stap naar de business te zetten (want daar automatiseren we toch immers voor?). Daarnaast eindelijk weer met innovatie bezig te gaan, want de ondernemingsgeest zit toch in het Nederlandse bloed? Wie dat niet kan, zal een nieuwe Free Record Shop of V&D worden. Te laat of te bang om te veranderen. De wereld om ons heen veranderd sneller dan ooit en wij zullen moeten blijven innoveren en veranderen. Niet omdat het moet, maar omdat het ( … nee, die is te makkelijk, dus doe het niet) in ons DNA zit om dingen anders te doen en om ons verder te brengen.