Laatste Tech Day van 2020

24 november 2020 Events

De laatste oneven maand van dit jaar betekent ook de laatste RedLogic Tech Day van 2020. Door alle geldende maatregelen dit keer weer een online editie. Evengoed belooft het een dag vol met technische sessies te worden. Onderwerpen als AWX, Ansible, Terraform, CheckMK, NSX-T en de veranderingen van DRS in vSphere 7 gaan de revue passeren vandaag.

CheckMK

Kaj trapt deze online Tech Day af met een sessie over een CheckMK omgeving. Deze is hij aan het bouwen voor een van onze klanten. CheckMK is een monitoring tool die gebruikt kan worden om letterlijk alles in de gaten te houden. Voor Kaj een uitgelezen kans om CheckMK vanaf de bodem op te bouwen, nadat hij jaren bestaande CheckMK omgevingen aan het uitbreiden en verbeteren is geweest. Kaj neemt ons mee in de configuratiestappen die hij genomen heeft voor het inrichten van de verschillende monitoring opties, checks en notificaties.

Terraform

Na een sessie over monitoring vertelt Laurens hoe je TerraForm gebruikt om ‘Infrastructure as Code’ te verwezenlijken. Terraform is software van HashiCorp waarmee een IT-infrastructuur in code beschreven kan worden. Terraform kan, met behulp van verschillende ‘providers’, bijvoorbeeld een omgeving in een specifieke cloud bouwen. Door gebruik te maken van code is het aanmaken repeteerbaar en minder foutgevoelig. Laurens toont in zijn presentatie hoe je met Terraform verschillende objecten in AWS kan aanmaken, zoals een VPC (netwerk) en een EC2 (virtuele machine).

NSX-V naar NSX-T, eerst vSphere of eerst NSX

Robin begint de middag met een meer uitgebreide versie van de sessie die hij eerder op de vNS TechCon gaf. Tijdens deze Tech Day gaat Robin dieper in op de punten uit zijn presentatie. Hij staat met name stil bij de configuratie van de NSX-T en de NSX-V omgeving. Ter afsluiting geeft hij een live demo van de migratie van een virtuele server van NSX-V naar NSX-T.

AWX in combinatie met NetBox

Naast zijn CheckMK sessie laat Kaj ons de mogelijkheden zien van een combinatie aan Open Source tooling. Denk aan: Netbox, AWX en Ansible. AWX is een schil om Ansible heen, dat inzicht verschaft en het gebruik toegankelijker maakt. AWX is een Open Source variant van Ansible Tower en NetBox is een Open Source applicatie die onder andere voor IPAM gebruikt kan worden. Kaj laat onder meer zien dat NetBox ook gebruikt kan worden als inventory voor Ansible. Dit maakt dubbele administraties overbodig.

vSphere7: Workload Centric DRS

Jimmy sluit deze laatste Tech Day van 2020 af met een overzicht van de veranderingen in DRS bij vSphere 7. Onder de motorkap is daar namelijk nogal wat veranderd. In deze sessie maakt hij ook een klein uitstapje door te vertellen hoe Hot-Add, van bijvoorbeeld CPU of Memory, werkt. Een aantal van de wijzigingen in vSphere 7 DRS zijn ook terug te lezen in een technisch blog van Robin over vSphere 7 Scalable Shares.

Alles bij elkaar kijken we terug op een goed jaar met een mix aan online en on-site kennisdeling tijdens onze Tech Days. Momenteel zijn wij alweer op zoek naar technische nieuwtjes en weetjes voor de volgende editie in het nieuwe jaar. Dus mocht je input hebben, wij houden ons aanbevolen.