Koffie Experts – Baristaworkshop

28 februari 2019 Fun

Van liefhebbers van koffie, naar echte koffie experts. Vrijdag 22 februari stond in het teken van koffie. Barista Albert Kunnen bracht zijn mobiele koffiebar naar Houten, om het team van RedLogic de fijne kneepjes van het baristavak bij te brengen.

Barista’s in wording

Expert wordt je niet zonder eerst kennis te maken met de theorie. Hoe ziet een koffiebes eruit, hoe zie je verschil in kwaliteit en welke soorten koffie zijn er? Een paar weetjes:

  • Ga je stuiteren van koffie, kies dan voor Arabicabonen. Hierin zit 50% minder cafeïne dan in Robusta.
  • Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië.
  • De duurste koffie komt voort uit dierlijke uitwerpselen. De indonesische kopi luwak (van de civetkat) is al wel redelijk bekend. Vervang nu de civetkat door een olifant en je hebt de Thaise variant…

Koffie, koffie, koffie

Na de theorie was het tijd om de koffiebar in gebruik te nemen. Wij kregen uitleg over de stappen die nodig zijn om een perfecte espresso te maken. 7-9 gram zelf gemalen bonen, aanstampen en er vervolgens 30 ml water in 25 seconden doorheen laten lopen. Dit geeft het beste resultaat en is direct de basis voor elke koffievariatie die je je maar kan bedenken.

Je kon kiezen uit 2 verschillende soorten koffiebonen. Erg goed om het verschil in de kwaliteit van bonen te proeven. De barbaren vonden beide varianten prima, de liefhebbers waren er al snel uit dat alleen de bonen links gebruikt moesten worden.

Cappuchino, Latte Macchiato, etc.

Uiteraard mocht daarna het melk schuimen niet ontbreken in deze workshop. Dit had wat meer voeten in de aarde om onder de knie te krijgen. Schuim met weinig bellen op de goede temperatuur.

Er zijn vele kopjes espresso, cappuchino, lattes en misbaksels gemaakt. Onder de bezielende leiding van Albert heeft iedereen zijn favoriete koffievariant kunnen maken.

Tapasdiner

Stuiterend van de caffeïne werd de avond vervolgd in een restaurant in Houten. Een RedLogic uitje dient natuurlijk ‘culinair’ afgesloten te worden. Na de nodige spareribs, pizza’s en tapas kon weekend beginnen.