Kennisoverdracht op kennissessiedag maart

13 maart 2019 Events

12 maart stond weer een kennissessiedag op het programma bij RedLogic. Traditiegetrouw dé dag voor kennisoverdracht tussen collega’s en het opdoen van nieuwe kennis van bijvoorbeeld partnerbedrijven. Deze keer aandacht voor NSX-T, Juniper Networks, VMware vRealize Operations Manager (vROPS). En Robin gaf zijn VMware Usergroup (VMUG) presentaties.

NSX-T: A Proof of Concept

In februari ontving RedLogic de vraag voor het maken van een Proof of Concept (PoC) voor een NSX-T ten behoeve van een PKS-omgeving. Erwin, Robin en Matts hebben hun NSX-T kennis in een aantal dagen verder kunnen uitbreiden. Uiteraard kwamen zij tot de beste oplossing voor de klant, die een geslaagde PoC kon realiseren. Maar misschien nog belangrijker is het dat 3 collega’s zich deze ‘nieuwe’ materie eigen hebben kunnen maken. Dit vraagt uiteraard om kennisoverdracht tijdens de kennissessiedag. Erwin en Robin namen het team mee in hun werk- en denkwijze tijdens het bouwen van de PoC en hebben de dingen aangegeven die zij zijn tegengekomen.

Een wezenlijk verschil tussen NSX-T en NSX-V is bijvoorbeeld de inrichting en configuratie van de NSX-Edges. Een ander fundamenteel verschil is dat het beheer van NSX-V wordt gedaan via vCenter, maar NSX-T heeft een eigen, losstaand, HTML5 interface. Op de VMUG nog meer inzicht in de verschillen tussen NSX-V en NSX-T door Matts.

In het RedLogic lab wordt hard verder gewerkt aan een PoC met NSX-T v2.4, omdat wij erg benieuwd zijn naar de migratietool om van NSX-V naar NSX-T te gaan.

Juniper Networks

Redlogic is partner van Juniper en gebruikt Juniper apparatuur in diverse netwerklagen bij klanten. Deze kennissessiedag kwam Hendrik-Jan Hofland, Systems Engineer van Juniper, langs om zijn kennis van Juniper te delen en diverse prangende vragen te beantwoorden.

Hendrik-Jan ging uitgebreid in op Juniper Sky Enterprise. Dit is een cloud applicatie waarin alle Juniper componenten van een netwerk inzichtelijk kunnen worden gemaakt. De applicatie is geschikt voor een multi-tenantinrichting en zorgt voor een centrale grafische interface voor netwerkapparatuur. Sky Enterprise kan zelfs de volledige configuratie van de netwerkapparatuur uitvoeren. Ook is het mogelijk om ship-and-drop te doen aangezien de apparatuur eerst een call-home uitvoert en daar vervolgens, middels een template, zijn configuratie kan ophalen.

Een zeer leerzame sessie van Hendrik-Jan die het RedLogic team nieuwe inzichten heeft gegeven over het gebruik van de Juniper apparatuur.

VMware vRealize Operations Manager

Bij een aantal klanten heeft RedLogic een update uitgevoerd van VMware vRealize Operations Manager (vROPS). Cees deelde zijn kennis van deze update naar versie 6.7.0. Hij gaf uitleg over de verschillen met de oude versie, zoals de prachtige HTML5 interface. Maar ook over de managementpacks die geïnstalleerd zijn. Onder andere die van EMC, die het mogelijk maken inzicht te krijgen in het EMC SAN. Tot slot stond Cees nog even stil bij de problemen die hij tijdens de upgrades is tegengekomen.

Na een van updates viel op dat na ongeveer 15 minuten de appliance stopte en ging herstarten. Dit bleek te liggen aan het feit dat er zo’n 60 GB extra schrijfruimte benodigd was voor de update. Deze update vereist namelijk 20% vrije schijfruimte.

VMware Usergroup

Bij kennisoverdracht hoort uiteraard ook het pitchen en aanscherpen van presentaties. Robin maakte van de gelegenheid gebruik zijn beide presentaties voor de VMUG op 21 maart 2019 voor te leggen aan alle collega’s.

Hij begon met zijn presentaties over NSX Microsegmentatie; van flow naar security policy. VMware NSX is de marktstandaard voor microsegmentatie en wordt volop gebruikt. Maar hoe kom je nu tot een bruikbaar en vooral beheersbaar beleid of microsegmentatiemodel? Zijn presentatie gaat in op de mogelijkheden om in een bestaande omgeving een beheersbaar microsegmentatiebeleid stapsgewijs in te voeren. Daarnaast welke tools je daarvoor kunt gebruiken.

Als laatste mocht het team genieten van de presentatie over VMware Cloud on AWS. In dit partnerschap hebben VMware en AWS het beste van hun twee werelden gecombineerd. Het Software-Defined DataCenter van VMware binnen de AWS Cloud. VMware Cloud on AWS is een native VMware SDDC op bare metal AWS hardware. Op papier klinkt dit natuurlijk super, maar wat biedt de VMware Cloud on AWS nu eigenlijk in de praktijk? Kortom een bomvolle sessie waarin de wereld van VMware die van AWS ontmoet.

DiMiBo

Na de laatste sessie was het tijd voor een ouderwets gezellige Dinsdag Middag Borrel. Zo kunnen de verhalen van de dag nog even gedeeld worden om vervolgens de technische hoogstandjes los te laten en te eindigen met wat ontspanning.