Dag 2 van de AWS re:Invent 2019

4 december 2019 AWS / Events

Na een geslaagde eerste dag op de AWS re:Invent, staat vandaag als eerste de officiële keynote van Andy Jassy op onze agenda. Wij gaan zitten voor deze 3 uur durende keynote. De hele ochtend zijn wij zoet, maar de keynote verveelt niet. Best bijzonder voor zo’n lange sessie. Dit blog staat dan ook voor het grootste deel in het teken van de keynote.

Vegas blijft Vegas en wij leven in een compleet andere tijdzone, toch voelen wij ons alweer helemaal thuis op de re:Invent. Wij zijn ook al heel wat wijzer geworden ten opzichte van vorig jaar. Heen en weer en terug tussen locaties hebben wij dit jaar afgeschaft. Wij kiezen voor meer rust en zijn vandaag dan ook vooral op één locatie te vinden.      

Keynote van Andy Jassy

De Keynote van de AWS re:Invent vindt plaats in het Venetian Hotel, hier kunnen 20.000 mensen gezamenlijk de keynote volgen. Deze ruimte bleek vorig jaar echter niet groot genoeg, inschrijven is dit jaar dan ook noodzakelijk. Het Venetian laten wij vanmorgen links liggen en gaan richting de Mirage. Samen met VMware volgen wij de keynote vanuit het Otoro restaurant. Een zeer relaxte setting, waardoor de 3 uur nog sneller voorbij gaan. Met een kopje koffie in de hand doen wij verslag.

Transformation

De keynote staat dit jaar in het teken van transformation. Aan de hand van zes muziekstukken neemt Andy Jassy ons mee langs alle AWS aankondigingen. De zes muziekstukken staan allemaal in het teken van ‘How can we transform?’. Don’t wait until tomorrow, Having a good time, The hunger keeps on growing en I would walk 500 miles, passeren de revue. Hiermee snijdt Andy verschillende onderdelen van de transformatie aan.

Don’t want to wait until tomorrow

De eerste stap bij transformation gaat niet over de techniek, maar over leiderschap. Bij deze stap dus geen technische aankondigingen, wel een opsomming van punten die nodig zijn voor transformation:

  1. Senior leiderschap
  2. Top-down aggresieve doelen
  3. Opleiden van ontwikkelaars en gebruikers
  4. En vooral niet bang zijn voor verandering

Having a good time

Queen levert net als vorig jaar een van de titelnummers voor de keynote. De tweede en derde transformation stap staan in het teken van je niet laten belemmeren en afscheid nemen van oude technologieën. In dit gedeelte komen de nieuwtjes op het gebied van Instances, Containers en Networking voorbij. Met aandacht voor verbeteringen in de AWS hypervisor Nitro en in eigen beheer ontwikkelde chips. Ook wordt er gehint op het nemen van afscheid van Mainframes, klasieke RDS databases en Windows. Dit wordt kracht bijgezet door het gebruik van termen als DatabaseFreedom en ClosingWindows. Wij zijn inmiddels erg benieuwd wat de aankomende tijd zal brengen.

The hunger keeps on growing

Andy staat in het vierde gedeelte van de keynote voornamelijk stil bij datalakes en diverse aankondigingen voor Redshift. Dit is de datawarehouse oplossing van AWS. Ook komen een managed service voor Casandra en UltraWarm, en een AWS service voor ElasticSearch aan de orde.

I would walk 500 miles

Dit gedeelte van de keynote gaat over de toewijding van ontwikkelaars en gebruikers van Machine Learning en de moeite die zij hebben gedaan voor het behalen van goede resultaten. Andy kondigt een serie verbeteringen omtrent machine learning aan. Zoals: Machine Learning for Fraud detection, een IDE voor Machine Learning, Debuggers en Model monitoring tools.

Break on through (to the other side)

Met dit nummer van de Doors sluit Andy de keynote van de re:Invent af. Dit laatste deel staat in het teken van diensten als VMware Cloud on AWS en Outpost.
Outpost is, na de aankondiging van vorig jaar, inmiddels General Available. Daarna volgden er aankondiginen die direct voortvloeien uit de Outpost oplossing. Een voorbeeld is AWS local zones, waarbij AWS ‘Outpost’-achtige omgevingen gaat bouwen in de buurt van grote steden. Zelfs voor AWS is het namelijk niet haalbaar om bij elke grote stad een volledige AWS regio te bouwen.

De laatste gast die het podium bij Andy beklimt is Verizon. Zij doen een aankondiging, uit hun samenwerking van de afgelopen maanden, op het gebied van 5G. In dit geval gaat AWS ‘Outpost’-achtige apparatuur in het Telco landschap integreren om zo de latency voor 5G doeleinden te verlagen.

Zoals je al hebt kunnen lezen is er té veel aangekondigd om in een blog te stoppen. Je kan de keynote terugkijken via het AWS YouTube kanaal. Voor het volgende verslag van de re:Invent zijn wij later weer bij je terug. Tot ons volgende blog.