Best of VMworld US 2019 San Francisco

30 augustus 2019 Events / VMware

De VMworld US 2019 is achter de rug, op dag 1 vertelden wij al over de nieuwtjes uit de eerste keynote van Pat Gelsinger. Het einde van de week is het perfecte moment om terug te blikken op interessante onderwerpen en nieuwtjes van de overige dagen.

NSX-T

Rondom NSX-T zijn er meerdere nieuwtjes. Ten eerste is NSX-T versie 2.5 uit. De vorige versie was al indrukwekkend maar versie 2.5 is echt volwassen. NSX Intelligence is de nieuwe Distributed Analytics Engine, die met behulp van ML (Machine Learning) razendsnel nieuwe firewallregels kan aanbevelen. Traditioneel moest hiervoor eerste voldoende data worden verzameld, nu kan dat vrijwel direct. Met de NSX Enforce mode kunnen voortaan policies consistent over een multi-cloud omgeving worden beheerd. NSX-T 2.5 is nu FIPS 140-2 compliant. Hoewel dit vooral voor Amerika relevant is, zegt het ook voor ons veel over hoe goed NSX is op het gebied van veiligheid. Met de overname van AVI networks is de Advanced Loadbalander toegevoegd. Vanaf nu is de Layer-7 firewall ook beschikbaar op de Edge (dus voor noord-zuid verkeer!) op de VPN en in een KVM omgeving. Dit zijn slechts enkele van de vele mooie verbeteringen en toevoegingen.

VMware Cloud

Multi-Cloud is dit jaar populairder dan ooit. VMware Cloud on Dell EMC is nu een feit en met vSphere, VMware Cloud Foundation, VMware Cloud on AWS, Azure VMware Solutions en HPE Hybrid Cloud is multi-cloud completer dan ooit. Om te laten zien dat multi-cloud meer is dan een verzameling losse clouds, is op dag 2 een demo gegeven van een live migratie met VMware Hybrid Cloud Connect van AWS naar Azure en tegelijk van Azure naar AWS.

AI en ML

VMware is zeer geschikt voor bedrijven die werken met Artificial Intelligence (AI) of Machine Learning (ML). Op steeds meer vlakken zet VMware zelf ML (NSX Intelligence) en AI (Project Magna) in. Samen met NVIDIA heeft VMware de GPU acceleratie gevirtualiseerd. Daarmee is GPU acceleratie te spreiden en inzetbaar voor AI in de cloud. Niet alleen over meerdere virtuele machines, maar zelfs over containers.

Kubernetes

Project Pacific is onderdeel van de Tanzu Suite, waarover we eerder deze week al meer vertelden (VMworld 2019 van start in San Francisco). Met Project Pacific gaat Kubernetes naar een nieuw niveau. Dat is bijna letterlijk, want hiermee wordt de ESXi Native Pod toegevoegd, wat betekent dat containers geen VM meer nodig hebben omdat ze net als een VM zelf op de hypervisor gaan draaien. Dat de applicatie daarmee 30% sneller wordt dan in een Linux VM is nog te begrijpen. Dat het zelfs 8% sneller wordt dan op bare-metal is bijna onvoorstelbaar.

vRealize

In het kader van de hybrid cloud worden de vRealize producten geupdate. VMware vRealize Operations 8.0 verbetert de self-driving hybrid cloud. Combineer dit met VMware vRealize Automation 8.0 voor geautomatiseerde continue performance optimalisatie. De VMware vRealize Suite 2019 voegt daar ook nog de Life Cycle Manager 8.0 aan toe voor een volledig Hybrid Cloud Management platform. De toevoeging van CloudHealth Hybrid verzorgt de optimalisatie van kosten over de clouds.

Project Magma

Het project is niet nieuw, op de VMworld 2018 werd er al over gesproken als het Self-Driving Data Center. Als eerste wordt vSAN met behulp van AI/ML volledig geautomatiseerd continu geoptimaliseerd. In combinatie met VMware vRealize Operations Manager wordt constant de performance in de gaten gehouden en worden automatisch beslissingen genomen om deze optimaal te houden. Zoals wij gewend zijn van Operations Manager is dan precies terug te zien wanneer, waar en hoe dit gebeurt.

Omdat het kan

De demo van een live migratie tussen 2 VMware Clouds was voor Ray O’Farrell vooral omdat het kan. Onder datzelfde motto is ook de demo gegeven van meerdere hypervisors op 1 fysieke server. Door SmartNICs in een x86 server te plaatsen kan met ESXi-ARM een virtuele machine worden gedraaid op de processors van de SmartNICs.  De gebruikte ESXi-ARM is een afgeleide van de ESXi die vorig jaar op VMworld werd getoond om op een Raspberry-Pi te draaien.

VMworld Barcelona

Op 4 november gaat de VMworld in Barcelona van start. RedLogic kijkt hier naar uit en doet uiteraard ook daarvandaan weer verslag. Zien wij je daar?