Behind the scenes bij de AWS re:Invent

6 december 2019 AWS / Events

Na een relatief rustige woensdag, volgen wij vandaag Martijn en Robin weer tijdens de AWS re:Invent.

Vandaag staat de keynote van Dr. Werner Vogels op het programma. Direct daarna meerdere interessante sessies en als afsluiting de re:Play. Hét feest op de re:Invent, dat ook dit jaar weer op het festivalterrein van Las Vegas plaatsvindt. Het belooft weer een mooie dag te worden.

Keynote van Dr. Werner Vogels

Vlak voor de keynote pikken wij de finale van de Deep Racer wedstrijd mee. De kampioenen van de voorrondes (gehouden tijdens verschillende summits) hebben in de MGM Grand Arena gestreden om een plek in de finale. Voordat de keynote start vechten de 3 beste racers om de titel. Een leuk begin van de dag en felicitaties aan Sola, voor het winnen van de race.
Deep Racer: Een zelfrijdend autootje dat o.b.v. een geprogrammeerd beloningssysteem m.b.v. Machine Learning een parcours moet afleggen. Naast een leuke race is het een goede manier voor ontwikkelaars om met Machine Learning te beginnen. 

Dan is het tijd voor de keynote van Dr. Werner Vogels en ook hiervoor hebben wij plaatsen moeten reserveren. Gelukkig behoren wij tot de gelukkigen die een plekje in de zaal kunnen bemachtigen. Het is aan Dr. Werner Vogels om tijdens zijn keynote een kijkje achter de schermen bij AWS te geven.

Virtualisatie

De keynote begint met een overzicht van verschillende virtualisatieverbeteringen van AWS. Met Nitro is AWS van een monolithische hypervisor naar een op microservices gebaseerde hypervisor gegaan, hetgeen o.a. performanceverbeteringen tot gevolg heeft. AWS heeft hiermee hun virtualisatie naar een hoger niveau getilt.

Firecracker & Fargate

Vervolgens is het de beurt aan Firecracker en Fargate. Firecracker is een micro VM met een super kleine footprint. Fargate is het serverless management systeem. In een heldere uitleg wordt verteld hoe deze services samenwerken en welke verbeteringen door AWS zijn doorgevoerd.

Klanten

Na een korte introductie over de verschillende architecturen binnen AWS heeft het resterende, en grootste gedeelte, van de keynote betrekking op klantverhalen. Zo komen Vanguard, Volkswagen en Saildrone voorbij. Er zijn weinig nieuwe aankondigingen en de keynote eindigt zelfs 20 minuten eerder. Ben je geïnteresseerd in de keynote, check AWS YouTube

VMware Cloud on AWS

Vanuit VMware krijgen wij de mogelijkheid om een roadmapsessie van VMware Cloud on AWS bij te wonen. Een aanbieding die wij natuurlijk niet laten lopen. In het Grand Lux Cafe van het Palazzo worden wij volledig bijgepraat over de roadmap van VMware Cloud on AWS. Heel wat wijzer verlaten wij een uur later het Palazzo, met veel informatie die wij volgende week aan de RedLogic collega’s gaan overbrengen.

re:Play

Het Festivalterrein van Las Vegas is ook dit jaar ’the place to be’ voor de re:Play. Het geeft ons pas echt een goede indruk van hoe groot de re:Invent daadwerkelijk is. Gedurende de week zijn alle bezoekers verdeeld over de 6 locaties, maar tijdens de re:Play komt iedereen samen.

Op het buitenterrein van het festival vinden, net als vorig jaar, de Broomball en Dodge Ball competities plaats. Wij kunnen het niet laten om ook weer de kleine dome te bezoeken, met daarin een korte lasershow. Boys will be boys. Maar wat het buitenterrein dit jaar echt bijzonder maakt is de enorme vuurwerk/lichtshow met Intel Drones. Dit hebben wij al eens op video’s gezien, maar in werkelijkheid is het nog veel indrukwekkender.

De re:Play gaat verder in drie grote hallen. Op de line-up staan artiesten als Miya Folick, A-Trak, Jen Lasher en Jamestown Revival. Ook wij mengen ons in het feestgedruis. Deze spetterende avond brengt ons tot in de late uurtjes, in Vegas weten zij zeker een feestje te vieren.

Hiermee sluiten wij onze blogs vanuit Las Vegas af. De vrijdag op re:Invent is slechts een halve dag, daarna wacht voor veel mensen de thuisreis. Terug naar een bekende tijdzone. Wij hebben weer veel geleerd, leuke dingen gedaan en nieuwe contacten opgedaan. Uiteraard volgt er nog een blog met een terugblik en hoogtepunten, die maken wij weer op Nederlandse bodem.

AWS re:Invent tot volgend jaar!