AWS re:Invent 2019 – Jetlag

16 december 2019 AWS / Events

Een week na de re:Invent 2019 zijn Martijn en Robin al aardig bekomen van hun jetlag. Voor de re:Invent naar Las Vegas heen en weer is leuk en super leerzaam. Maar het reizen en het tijdsverschil maken het ook aardig intensief. Tijd dus om een overzicht te maken van de hoogtepunten.

Tijdens de re:Invent hebben wij in onze eerdere blogs al een overzicht van meerdere sessies gegeven. Ook is alles m.b.t. de keynotes bekend. Al zijn er een aantal momenten uit die keynotes die wij toch even willen melden. Zij hebben niet direct iets met AWS of de re:Invent te maken. Als Nederlanders is het natuurlijk gaaf dat Dr. Werner Vogels op het podium staat met een Osdorp Posse t-shirt. En de wereld blijkt heel klein wanneer een oud klasgenoot (van Martijn) het podium opklimt tijdens de keynote. Zulke feitjes willen wij je toch niet onthouden.

Saildrone tijdens de keynote.

Nieuwe aankondigingen

De re:Invent staat natuurlijk bol van de aankondigingen. Voor ons waren, met name, de aankondigingen op het gebied van de Transit Gateway het meest interessant. Voor de Transit Gateway zijn er in totaal vier aankondigingen gedaan:

  • Inter-Region Peering: Dit maakt het mogelijk om Transit Gateways in verschillende regio’s aan elkaar te koppelen. Op die manier kan er gemakkelijker een inter-regionetwerk gemaakt worden.
  • VPC Ingress Routing: Dit maakt het mogelijk om een route toe te voegen aan de internet of virtual private gateway. Daarmee kan verkeer, dat de VPC binnenkomt of verlaat, worden geïnspecteerd door een aparte appliance.
  • IP Multicast Workloads: Dit maakt het mogelijk om multicast verkeer naar een of meerdere VPC te kunnen sturen via de Transit Gateway. Wanneer dit in onze regio beschikbaar is gaan wij dit zeker testen.
  • Network Manager: Dit geeft een centraal overzicht van de netwerken binnen de AWS regio’s.

Andere noemenswaardige aankondigingen zijn AWS Local Zones, Amazon Detective en de ontwikkelingen rond AWS Outposts. Vooral in combinatie met VMware Cloud on AWS. Een volledig overzicht van alle aankondigingen voor en tijdens de AWS re:Invent vind je hier terug.

Workshops

Wij hebben dit jaar, in vergelijking met vorig jaar, veel workshops bezocht. De meeste workshops lopen via een eventengine, en niet zoals voorgaande jaren, met behulp van een eigen account. Dit maakt de workshops enerzijds toegankelijker en eenvoudiger in de voorbereiding voor AWS. De leercurve is hierdoor helaas minder, aangezien niet altijd het hele plaatje duidelijk is.

Een van de workshops die eruit springt is: Hybrid connectivity on AWS. Deze workshop draait om de verschillende mogelijkheden om datacenters of kantoren te verbinden met een AWS-omgeving. Tijdens de workshop hebben wij de mogelijkheid aangegrepen om een Direct Connect te configureren en te gebruiken.

Workshops tijdens de re:Invent 2019

Benelux Party

Voor het vijfde jaar op rij werd er tijdens de re:Invent een Benelux party georganiseerd. The Rockhouse bij het Venetian was even oranjeterrein. Compleet met een Pubquiz en Sinterklaas een van de meest sfeervolle feestjes in Las Vegas. Onze dank gaat dan ook uit aan de sponsoren die deze Benelux party elk jaar mogelijk maken.

VMware Cloud on AWS

In het Behind the Scenes blog lees je al over onze aanwezigheid bij een VMware Cloud on AWS roadmap sessie. Wij hebben tijdens de re:Invent ook persoonlijk kunnen spreken met Gilles Chekroun over VMware Cloud on AWS. Gilles is co-auteur van het boek ‘VMware Cloud on AWS NSX Networking and Security’ en weet hierover alle ins en outs. Een enorm leerzaam gesprek over de verschillende opties en implementaties van VMware Cloud on AWS. Wij zijn gemotiveerd om er verder mee aan de slag te gaan.

Drone lichtshow

Hoewel er voldoende feestjes zijn tijdens de re:Invent, zal bijna iedereen de re:Play hebben bezocht. Het hoogtepunt van de re:Play was voor ons (en velen met ons) de Intel drone lichtshow ‘Uplift’. Onder begeleiding van het nummer ‘Oh, What A World’ van Kacey Musgraves maakten een paar honderd drones allerlei 3D vormen in de lucht. Wij hebben meerdere opnames ervan bekeken, geen enkele doet eer aan de werkelijkheid. Volgend jaar dus gewoon zelf naar de re:Invent.

Drone show op de AWS re:Play

Ontspanning

Een volle agenda, meer dan 60.000 bezoekers en de overdaad van Las Vegas maken dit een uitputtende week. Dat roept om een moment van ontspanning. Voor de terugvlucht naar Nederland hebben we daarom een bezoek gebracht aan de Hooverdam en moest er een foto gemaakt worden bij het wereldberoemde Las Vegas bord. Heerlijk om even uit de drukte van Las Vegas te zijn en indrukwekkend om te zien hoe groot de Hooverdam van dichtbij daadwerkelijk is.

RedLogic in Las Vegas

Vol nieuwe ideeën, inspiratie en nieuwe contacten kijken wij met plezier terug op de AWS re:Invent van 2019. See you next year.