AWS re:Invent 2018 – Terugblik

3 december 2018 AWS / Events

Na vijf dagen vol sessies, workshops, keynotes en de afsluitende re:Play Party zit de re:Invent 2018 er alweer op. Met meer dan 50.000 deelnemers kunnen wij niet anders dan concluderen dat het een zeer goed georganiseerd evenement is. Uiteraard zou het prettiger en eenvoudiger zijn wanneer je niet hoeft te reizen tussen locaties. Maar met een beetje planning en door gebruik te maken van de overflow rooms is het mogelijk je tijd optimaal te benutten. In deze terugblik een aantal ervaringen en een paar interessante dingen die wij graag nog wat aandacht geven.

AWS re:Play 2018

De re:Play party mag in deze blog niet ontbreken. Op het festivalterrein van Las Vegas werd door AWS een enorm feest georganiseerd. Mija en Skrillex gaven als hoofdacts acte de présence in de Club tent. Er was echter nog veel meer te zien en te beleven. In de Games Tent waren games als; Archery Tag, Office Chair Grand Prix, Button Mash en Ballcano vertegenwoordigd. In een derde tent stond een podium met Live muzikanten en buiten vonden Dodgeball en Broomball competities plaats. Al met al een zeer spectaculaire afsluiting van de week. Voor velen stond de vrijdag volledig in het teken van de thuisreis. De RedLogic delegatie heeft echter, als ware die hards, nog een aantal sessies gevolgd in het Venetian.

Hands-on Labs

Op het re:Invent 2018 waren op verschillende locaties Hand-on Labs beschikbaar. De relatief rustige vrijdag gaf de mogelijkheid om hier zonder te wachten gebruik van te maken. De Hands-on Labs voor AWS zijn tegen betaling of met een aantal credits te volgen via Qwiklab.com. Van AWS ontvingen wij tijdens het re:Invent codes om deze credits te omzeilen. Even wennen, aangezien wij van bijvoorbeeld de VMware Hands-on labs gewend zijn dat zij gratis te volgen zijn.

CloudFormation

Wij hebben een aantal sessies en workshops gevolgd over CloudFormation. Dit wordt gebruikt om o.a. infrastructuren als code te beschrijven en de daarbij benodigde infrastructuur uit te rollen. De CloudFormation Stacksets kunnen vervolgens gebruikt worden voor het aanmaken en wijzigen van meerdere accounts. Een mooi voorbeeld hiervan kan zijn om tijdelijke accounts voor Proof of Concepts aan te maken. Deze worden dan na een bepaalde tijd (of bij het overschrijden van een maximaal budget) automatisch opgeruimd. De CloudFormation Drift Detection werd vorig jaar al aangekondigd, maar begint nu echt bruikbaar te worden. Drift Detection maakt de verschillen tussen een template van CloudFormation, en de stack die ermee uitgerold is, zichtbaar. Dit is zeer praktisch voor auditing, maar zorgt er ook voor dat een volgende uitrol er hetzelfde uit komt te zien. Een laatste nieuwe toevoeging zijn macro’s waarmee de benodigde code sterk gereduceerd kan worden. Er is nog veel meer te vertellen over CloudFormation, maar dat komt de leesbaarheid en de lengte van deze blog niet ten goede.

Storage

Ook op het gebied van storage is er op het re:Invent voldoende informatie te vinden. Er vonden diverse storage sessies plaats, waarvan de meest interessante gingen over de Storage Gateway, de Snowball familie en de diverse nieuwe datamigratie-opties.

Microsoft on AWS

Ook de Microsoft workloads verdienen kort wat aandacht, aangezien veel van onze klanten hier gebruik van maken. Tijdens een aantal sessies de afgelopen week is er extra kennis opgedaan over de mogelijkheden van licenties, beheer en lifecycle management voor Microsoft workloads op AWS.

VMware on AWS

In deze laatste blog kan, mede gezien onze bedrijfsachtergrond, VMware niet ontbreken. AWS en VMware werken hard aan hun partnerschap, waarvan VMware Cloud on AWS wel de bekendste is. Wij hebben reeds zeer veel hands-on ervaring opgedaan met dit door VMware beheerde SDDC. Daarnaast kennen wij de ins-en-outs van het ontsluiten van dit SDDC naar een eigen datacenter en zijn wij bekend met de overige services van AWS. Heel mooi om te zien wat deze twee partners samen bereiken.
Een voor ons iets minder bekende dienst van VMware Cloud is: VMware PKS. Deze Kubernetes dienst van VMware draait volledig in AWS en mocht dan ook niet ontbreken op de VMware Code stand.

Tot zo ver de laatste blog vanuit een bruisend Las Vegas. Veel geleerd, veel lol gehad, dus moe en voldaan vertrekken wij terug naar Nederland.