AWS re:Invent 2018 – Eerste indruk

27 november 2018 AWS / Events

Het startsein voor de AWS re:Invent 2018 heeft geklonken in Las Vegas. Na een lange reisdag in het weekend valt het wennen aan het tijdsverschil redelijk mee voor Robin van Altena en Martijn Muijs van RedLogic. Beide mannen zijn klaar voor de re:Invent. Op maandag 26 november hebben zij de eerste sessies bijgewoond; een kort verslag.

7 beurslocaties in 7 hotels

Alles in de USA draait om groot, groter, grootst en ook de AWS re:Invent vormt hierop geen uitzondering. Het evenement vindt verspreid over 7 beurslocaties, in 7 verschillende hotels op de strip van Las Vegas plaats. De omvang van het evenement is dan ook wat lastig in te schatten. Alles voelt ‘enorm’ en geloof ons, gympies zijn hier geen overbodige luxe. Ter illustratie: wanneer je in de lunchlocatie van het Venetian Hotel bent voelt dit net alsof je midden op het terrein voor Lang Parkeren op Schiphol staat. Het navigeren tussen de locaties vormt een kleine uitdaging, maar ook binnen de locaties is het soms even zoeken. Even snel de juiste locatie en ruimte vinden is er niet bij. En het blijft natuurlijk Vegas en de focus in casino’s ligt op het gokken. Alles is keurig aangegeven, maar het is even wennen om door de overdaad die Vegas biedt heen te kijken.

Aan het einde van ‘Dag 1’ zijn alle locaties een keer bezocht en is de draai gevonden. De shuttlebus blijkt onontbeerlijk voor het overbruggen van de afstanden tussen de verschillende hotels. De meeste liggen verder dan 30 minuten lopen uit elkaar. Maandag 26 november stonden de eerste sessies op het programma, een korte impressie:

Architecting Security & Governance across your AWS Landing Zone

Deze sessie over de ‘landing zone’ oplossingen in AWS ging uitgebreid in op het inrichten van een multi-account AWS omgeving. Het idee daarachter is om niet tegen de limieten van een enkel AWS account aan te lopen. Door meerdere AWS accounts voor verschillende rollen, teams en functies te gebruiken is het mogelijk om een schaalbare omgeving te bouwen waarin zowel ontwikkelaars als beheerders hun werk goed kunnen doen. Hierin is ook een globaal overzicht van de kosten zichtbaar en is het mogelijk de security naar een hoog niveau te krijgen. Er werd in deze sessie met name stil gestaan bij de nieuwe opties die er zijn voor de AWS landing zone en AWS Organizations. Het inrichten van deze onderwerpen vormt een belangrijke basis van de AWS omgevingen voor bedrijven en gebruikers van AWS.

SD-WAN to Manage Your AWS Environment and Branch Office Connectivity

Hoewel SD-WAN een bekend onderwerp is binnen RedLogic, werd er in deze sessie verteld hoe er vanuit AWS tegen SD-WAN aan wordt gekeken. AWS onderhoud zelf nog geen SD-WAN dienst. Via de AWS Marketplace kunnen verschillende leveranciers van SD-WAN oplossingen hun producten aanbieden. Een afvaardiging van Koch sprak over hun ervaringen met de SD-WAN oplossing van Cisco, die zij gebruiken. Via de AWS Marketplace kan echter ook gebruik gemaakt worden van de SD-WAN oplossing van bijvoorbeeld Citrix, Riverbed en VeloCloud van VMware.

Creating an Effective Roadmap for Your Cloud Journey

Deze workshop ging over de manier van AWS Professional Services om een bedrijf te begeleiden bij de route naar de AWS cloud. Het idee achter de workshop was niet om via een slide deck uitleg te geven, maar d.m.v. een workshop de discussie hierover met een kleine groep mensen op gang te krijgen. Na deze discussie werd vervolgens de AWS manier besproken. Een zeer interactieve aanpak van deze workshop en juist hier erg waardevol.

Tot zo ver de eerste impressie van de AWS re:Invent. Binnenkort meer…