Architecting on AWS training voor het team van RedLogic

28 juni 2018 AWS / Events

De ontwikkelingen op IT-vlak staan nooit stil, en dat is maar goed ook. De laatste tijd zien we dat Amazon met AWS grote stappen aan het maken is. Hoog tijd voor RedLogic om eens in het portfolio van AWS te duiken. De eerste groep van zeven consultants heeft inmiddels de training Architecting on AWS gevolgd welke is gegeven door GlobalKnowledge op kantoor bij RedLogic.

Dag 1 – Kennismaking met Architecting on AWS

De eerste cursusdag stond in het teken van kennismaking met Amazon AWS en de concepten waarop AWS is gebouwd. Het voornaamste hierin is dat AWS factureert op basis van het pay-as-you-go principe en de gedachte hier achter. Na de introductie kwamen we snel aan bij de basis; de infrastructuur. Wij zagen een heleboel onderdelen die exact hetzelfde functioneren als wat wij gewend zijn, gesneden koek! Maar die interface om alles in te vinden en de benamingen van onderdelen is toch even zoeken. Om de dag compleet te maken werd snel doorgespoeld naar de labs en het maken van een eigen omgeving (inclusief hoge beschikbaarheid).

Na vandaag is al snel duidelijk geworden dat AWS een echte service provider is. Soms is het even schakelen, want waar wij gewend zijn om de services en hardware te onderhouden kunnen wij op AWS niet op onderliggende systemen komen. Het is alleen mogelijk het product zelf te configureren, de rest is de verantwoordelijkheid van AWS.

Dag 2 – Automatisering

Gisteren hebben wij het uitvoerig gehad over infrastructuur, en nu? …. Automatisering! De 2e dag staat in het teken van AWS Lambda en Serverless. Na een uitgebreide uitleg over het automatiseren van taken binnen de omgeving, en de simpliciteit hiervan, gingen wij snel door naar de labs. In de labs hebben wij binnen no-time een self-healing service met load balancer gemaakt, welke defecte (of niet reagerende) servers verwijderd en onmiddellijk een nieuwe opstart vanuit de template. Naast algemene functies als load balancers en webservers voeren wij ook functies uit op basis van Lambda. Onder andere, de serverless interface van AWS waarin opdrachten en flows gedefinieerd kunnen worden.

Dag 3 – Best Practices

Op de laatste dag is vooral in gegaan op de best practices. Veel theorie betreft dingen waar men rekening mee moet nemen in ontwerpen, kosten, verbruik, efficiëntie en beveiliging. Buiten de best practices om zijn wij nog dieper ingegaan op het gebruik van meerdere AWS regio’s over de hele wereld en het gebruik van AWS Route 53. Daarnaast hebben wij een aantal voorbeelden bekeken als een soort quiz, en hoe deze te verbeteren.

Conclusie

Matts: “Aan het einde van de Architecting on AWS cursus heb ik een persoonlijke terugblik gedaan. Vooral de inhoud van wat AWS te bieden heeft en de manier waarop is verfrissend en met een specifiek doel. Voor mij was dit de eerste aanraking met Amazon AWS en ik had nooit verwacht dat het portfolio er uit zou zien als wat wij de afgelopen dagen hebben geleerd”. AWS heeft een hele specifieke functie, welke perfect is als aanvulling op de bestaande cloud. AWS is in zijn huidige vorm perfect om bepaalde taken uit te laten voeren zonder daar een server voor nodig te hebben. AWS past wat dat betreft mooi in het plaatje van een Hybrid Cloud strategie.