RedLogic op de Aerohive Xperience day 2018

2 februari 2018 Aerohive Networks / Events

Op 1 februari organiseerde Aerohive Networks haar jaarlijkse Xperience Day. Het team van RedLogic is deze dag bijgepraat over de verschillende ontwikkelingen rondom de thema’s WiFi, SD-WAN en SDN-LAN.

Locatie

De Xperience Day werd dit keer gehouden in het, kort geleden geopende, Van der Valk Hotel te Utrecht. Voor RedLogic bijna een thuiswedstrijd en zeker een goede locatie voor dit soort evenementen. De algehele verzorging en het diner waren tot in de puntjes geregeld.

Nieuwe 802.11ax standaard en access-points

De meest interessante aankondiging op het gebied van WiFi is de introductie van 802.11ax WiFi access-points. Rondom de aankomende zomermaanden worden de Aerohive AP630, AP650 en AP650x access-points leverbaar. Allen gebaseerd op deze nieuwe wireless standaard, met een theoretische snelheid van 10Gbps. In de praktijk zal deze waarschijnlijk een stuk lager liggen, in de wandelgangen hoor je 4 Gbps rondgaan. Dit blijkt vooral uit het feit dat de uplink bestaat uit 2 keer 1Gbps of 2 keer 2,5Gbps ethernetpoorten. Naar onze verwachting zal dit, vanwege de kosten en de beperkte beschikbaarheid van de 802.11ax, pas rond de jaarwisseling 2018/2019 een vlucht gaan nemen.

Preview Atom access-point

Onder de naam Aerohive Atom verschijnt er in het derde kwartaal van 2018 een klein model access-point, welke direct in het stopcontact kan worden gestoken. De user case voor deze access-points is om met de Atom snel en eenvoudig ‘black spots’ in de WiFi dekking op te kunnen lossen. Wanneer er tijdelijk extra capaciteit nodig is, dan kan dit ook op tijdelijke basis. De Atom verbindt direct en (bijna) automatisch met een ander Aerohive WiFi access-point in je netwerk. Er is één ethernetpoort beschikbaar op de Atom, uiteraard te gebruiken als uplink. Het is daarnaast ook mogelijk om er bijvoorbeeld een printer op aan te sluiten op een locatie waar geen netwerk-walloutlet aanwezig is.

SD-WAN

SD-WAN is een hot topic op dit moment. Niet alleen bij Aerohive, maar ook bij andere leveranciers zoals VMware met haar nieuwste aanwinst VeloCloud. Aerohive verstaat onder SD-WAN het optimaliseren van meerdere verbindingen tussen verschillende locaties. Beslissingen over het gebruik van de verbindingen worden genomen op basis van type netwerkverkeer, gebruiker, tijd, applicatie, etc. Op basis van deze criteria wordt bepaald of het verkeer op nevenlocaties direct naar internet wordt gerouteerd of naar het datacenter. Indien gebruik wordt gemaakt van de lijnen naar het datacenter zoekt Aerohive uit welke lijn het best kan worden gebruikt. Dit op basis van bijvoorbeeld kosten, latency en prioriteit van het verkeer. Uiteraard wordt het complete management van deze oplossing gedaan vanuit HiveManager.

Aerohive A3

In het tweede kwartaal van 2018 komt er een nieuw product uit, welke (onder andere) de bestaande Aerohive ID Manager zal gaan vervangen. Met A3 zullen de Authentication, Authorisation en Accounting worden samengevoegd in een productsuite. Vooral de beloofde integratie met Palo Alto Panorama, is een functie waar wij naar uit kijken.

Award dinner

Tijdens het Award dinner zijn de Aerohive Channel Awards uitgereikt. RedLogic behoorde tot een van de genomineerden, maar na een enerverende en inspirerende dag mochten wij helaas geen award mee naar huis nemen.